Gemeente Utrecht


beantwoording van SV 2008, nr. 60 inzake handhaving in blauwe zone


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
60 Vragen van de heer M. Eggermont
(ingekomen 29 mei 2008
en antwoorden door het college verzonden op 24 juni 2008)


Tijdens de commissievergadering van 20 mei 2008 heeft wethouder De Weger wederom verklaard dat handhaving in blauwe zones geen gemeentelijke aangelegenheid is, maar van de politie. In de commissie heeft de wethouder aangegeven dat vanwege de prioriteitsstelling van de politie handhaving in de blauwe zone's daarom niet effectief kan zijn. De SP fractie krijgt echter steeds meer signalen dat de handhaving, incl. het uitdelen van boetes, in andere gemeentes , door ingehuurde of zelf aangestelde Bijzondere Opsporings Ambtenaren (BOA's) gebeurt.

Dit leidt voor de SP-fractie tot de volgende vragen:

1. Op welke manier en door wie vindt handhaving van de blauwe zone's binnen de gemeentegrenzen op dit moment plaats?

Handhaving van parkeerovertredingen in blauwe zones gebeurt op basis van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wet Mulder). De Utrechtse blauwe zones bevinden zich alle buiten betaald parkeergebied. De handhaving daarvan wordt in Utrecht uitgevoerd door de regiopolitie.


2. Is de wethouder tevreden met de effectiviteit van deze handhaving?

De effectiviteit van een blauwe zone is afhankelijk van frequente handhaving. De regiopolitie rekent handhaving in blauwe zones, afgewogen tegen andere politietaken, niet tot haar prioriteiten. Door onvoldoende handhaving zal een systeem van blauwe zones als reguleringsinstrument in de praktijk onvoldoende effectief zijn


3. Is de wethouder op de hoogte dat deze handhaving in andere gemeentes gebeurt door BOA's?

Ja. De opsporing van parkeerfeiten, waaronder overtredingen in blauwe zones, kan worden uitgevoerd door buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's) als zij daartoe bevoegd en beëdigd zijn. De opbrengsten van de boetes voor deze parkeerovertredingen (Wet Mulder bonnen) gaan naar het Rijk


4. Indien de wethouder hiervan op de hoogte is, waarom zegt de wethouder dan telkens dat het geen gemeentelijke aangelegenheid is?

Ons college geeft aan dat handhaving in blauwe zones in Utrecht geen gemeentelijke aangelegenheid is, omdat het vigerende gemeentelijke parkeerbeleid bepaald dat de gemeente verantwoordelijk is voor parkeerhandhaving in gefiscaliseerd gebied en dat parkeerhandhaving daarbuiten onder de verantwoordelijkheid van de regiopolitie valt. Dit uitgangspunt is zoals u weet ingegeven omdat in betaald parkeren gebied inkomsten uit de parkeerautomaten en uit de opgelegde naheffingsaanslagen tegenover de kosten van de handhaving staan.


Wel is er sprake van een andere nieuwe ontwikkeling. Met ingang van 1 juli 2008 treedt de 'Vergoedingsregeling gemeenten voor handhaving parkeren en overlast 2008' in werking. Deze regeling houdt in dat gemeenten een vergoeding krijgen voor door gemeentelijke BOA's uitgeschreven beschikkingen voor overtredingen inzake stilstaan en parkeren en processen-verbaal voor overlast in de openbare ruimte. De vergoeding voor de parkeerbeschikkingen bedraagt EUR 7,50 per geregistreerde beschikking. Het bedrag van EUR 7,50 vormt echter een marginale bijdrage in de kosten van de handhaving en zal de huidige inzet van de gemeentelijke parkeercontroleurs buiten betaald parkeren gebied niet kunnen dekken. Mogelijk wordt de vergoeding vanaf 2009 verhoogd naar een meer substantiële bijdrage. Afhankelijk van de omvang kan deze verhoging van invloed zijn op de inzet van de gemeentelijke parkeercontroleurs buiten betaald parkeren gebied.


Een eerdere vergoedingsregeling (vanaf november 2004) bood gemeenten overigens al eerder de mogelijkheid om in aanmerking te komen voor eenzelfde type vergoeding, maar hierbij moest tevens het aantal beschikkingen uitkomen boven een bepaalde drempel. Ook bij deze regeling speelt dat de vergoeding bij lange niet voldoende is om de handhavingskosten te dekken.

Voor de parkeerhandhaving in betaald parkeren gebied neemt Utrecht overigens ook niet deel aan deze 'oude' regeling omdat de parkeerhandaving zoals u weet pas sinds medio maart 2008 is ondergebracht binnen de gemeentelijke organisatie. Een deel van de gemeentelijke parkeercontroleurs beschikt over de BOA-bevoegdheid (een ander deel wordt daarvoor na de zomer opgeleid).


5. Indien de wethouder hiervan niet op de hoogte is, denkt u dat de inzet van door de gemeente aangestelde BOA's kan bijdragen aan een betere handhaving in de blauwe zone's?

Zie antwoord 3


6. Is de wethouder bereid om voortaan niet meer het argument te gebruiken dat handhaving van blauwe zone's geen gemeentelijke taak is?

Zie antwoord 4


7. Vindt de wethouder het vreemd dat indien u dit argument blijft gebruiken, de SP dit zal betitelen als desinformatie?

Ons inziens is hier geen sprake van desinformatie.
---

Bijvoorbeeld: Schagen, Beverwijk, Landsmeer, Beuningen, Almere, Rijswijk, Goirle, Bodegraven, Voorschoten


---- --