24 juni 2008
Krachten bundelen om overbelaste jongeren te ontzien
Rotterdams Offensief VMBO - MBO
De gemeente Rotterdam en het Rotterdamse beroepsonderwijs starten een offensief om jongeren op het VMBO en het MBO te ondersteunen in hun schoolloopbaan en overstap naar werk. Veel jongeren in Rotterdam hebben zoveel problemen dat hun opleiding in het gedrang komt. Hierdoor zijn er te veel voortijdig schoolverlaters. Dat wil zeggen: jongeren die zonder startkwalificatie van school gaan. Een startkwalificatie is minimaal een diploma op mbo 2 niveau.
De zorg- en hulpverlening op school zijn nu niet toereikend om jongeren binnenboord te houden. Ook is bij veel jongeren de arbeidsmarkt niet leidend bij hun opleidingskeuze, waardoor ze geen werk vinden als ze klaar zijn met hun opleiding. Hierdoor gaat te veel talent verloren. Het Rotterdams Offensief zet in op nieuwe vormen van onderwijs: wijkscholen, vakscholen en topscholen. Verbetering van zorgstructuur en hulpverlening is ook een belangrijk onderdeel van het offensief.
Op donderdag 26 juni wordt het 'Rotterdams Offensief VMBO - MBO' gepresenteerd. Aanwezig zijn: onderwijswethouder Leonard Geluk, Piet Boekhoud, voorzitter van het College van Bestuur van het Albeda College, Henri van Vlodrop, voorzitter van het College van Bestuur van het Zadkine en Rald Visser, bestuursmanager van stichting LMC Rotterdam. Ook zal Pieter Winsemius, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR), bij de perspresentatie aanwezig zijn. De heer Winsemius werkt momenteel namens de WRR aan een landelijk onderzoek over schooluitval. Hij sprak eerder dit jaar over jongeren die zo veel problemen hebben dat ze 'overbelast' raken en daardoor hun opleiding niet afmaken.
Noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam