Gemeente Lisse

Lisse levert meer dan gemiddelde milieuprestatie

ondergrondse containers

In 2007 heeft de gemeente Lisse deelgenomen aan een gemeentelijke benchmark afval van Senter Novem. Een benchmark is een onderzoek dat in verschillende gemeenten wordt gedaan waardoor de resultaten onderling kunnen worden vergeleken. De belangrijkste conclusie voor de gemeente Lisse is dat wij een meer dan gemiddelde milieuprestatie leveren!

In Lisse is een goede scheiding van papier (hoger dan gemiddeld), glas (bestpractice van de deelnemende gemeenten) en kleding (hoger dan gemiddeld). Een compliment aan u als inwoner is dus op zijn plaats! Wij hopen dat de kortgeleden geplaatste ondergrondse containers de animo tot gescheiden aanleveren zelfs nog meer zullen vergroten.

Teveel gft in restafval

Wel is er nog veel te veel groente-, fruit- en tuinafval (gft) in het restafval aanwezig. Op dit onderdeel moet er dus nog veel verbeteren. Waarom is het gescheiden aanleveren van gft zo belangrijk?
1. Het is beter voor het milieu.

2. Er wordt compost van gemaakt voor de landbouw, wat het gebruik van andere meststoffen overbodig maakt. Voor kunstmest is bijvoorbeeld aardolie nodig en dat is schaars.

3. Er wordt gewerkt aan mogelijkheden om biogas te maken van gft-afval. Biogas kan worden gebruikt voor verwarming en als brandstof voor (vracht)autos.

4. De kosten voor de verwerking van gft-afval zijn veel lager dan de kosten voor verwerking van restafval. Als iedereen het gft-afval gescheiden zou aanleveren, zou de afvalstoffenheffing dus met tientallen euro´s per huishouden omlaag kunnen!

Kortom

Een compliment aan alle inwoners voor het gescheiden inzamelen van glas, kleding en papier. Maar tegelijkertijd een oproep aan alle inwoners om gft-afval veel vaker, en het liefst altijd, gescheiden in te leveren!

Laatst gewijzigd op: 23-6-2008 11:52