Rijksmuseum
Afscheidstentoonstelling Ronald de Leeuw
Twaalf jaar aanwinsten
met spectaculaire nieuwe aanwinst:
Japanse tempelwachters uit 14de eeuw
Ter gelegenheid van het afscheid van hoofddirecteur Ronald de Leeuw presenteert het Rijksmuseum van 12 juni t/m 31 augustus 2008 een persoonlijke selectie van veertig aanwinsten die verworven zijn gedurende zijn directeurschap (1996-2008). De werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken, zilver en keramiek, worden getoond in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum te midden van de presentatie De Meesterwerken. Daarbij wordt een spectaculaire nieuwe aanwinst getoond: twee reusachtige Japanse tempelwachters uit de 14de eeuw.
In het Bonnefantenmuseum te Maastricht is vanaf 22 juni 2008 een selectie aanwinsten van het Rijksmuseum te zien van werken op papier verworven ten tijde van het directoraat van Ronald de Leeuw.
Twee Japanse tempelwachters
Het Rijksmuseum is er als eerste museum in Europa in geslaagd beelden van Japanse tempelwachters te verwerven. De twee imposante houten beelden, meer dan 2 meter hoog en 175 kilo zwaar, bewaakten de Boeddhistische tempel Iwayaji in West-Japan. Met hun boze grimassen en dreigende gebaren moesten de krijgers het kwaad buiten de deur houden. De beelden hebben altijd in een open poortgebouw gestaan het is dan ook bijzonder dat er nog resten van de beschilderingen te zien zijn. Deze zeldzame figuren behoren tot de expressieve hoogtepunten van de Japanse beeldhouwkunst en zullen dan ook blijvende topstukken zijn in de collectie Aziatische kunst van het Rijksmuseum.
De Japanse tempelwachters werden verworven dankzij de steun van BankGiro Loterij, M.J. Drabbe Fonds, Mondriaan Stichting en Vereniging Rembrandt.
De beelden zijn tot en met 24 augustus 2008 te zien in de Aanwinstenzaal van het Rijksmuseum.
Twaalf jaar aanwinsten
Maar liefst veertig aanwinsten, verworven in de periode dat Ronald de Leeuw hoofddirecteur was van het Rijksmuseum, zijn te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum. Het is een persoonlijke selectie die wordt tentoongesteld ter gelegenheid van zijn afscheid als hoofddirecteur (per 1 juli 2008). De werken zijn verspreid te vinden in De Meesterwerken, de vaste presentatie van 400 topstukken uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum. In De Leeuws aankoopbeleid is een aantal aandachtsgebieden te onderscheiden. Drie daarvan worden in deze selectie getoond: beeldhouwkunst, kunst uit de periode rond 1700 en voorwerpen waarin kunst én geschiedenis samenkomen. Hoogtepunten zijn het terracotta Zelfportret (ca. 1575) van Gregor van der Schardt, het zilveren Juwelenkistje met hondje (1851) van Van Kempen, het Kabinet van Amalia van Solms (ca. 1650-1660), de portretreeks (1635-1636) van Jacob Jordaens en natuurlijk het schilderij Een burgemeester van Delft en zijn dochter (1655) van Jan Steen.
Extra aandacht had Ronald de Leeuw voor de buitenlandse kunst. Voorbeelden hiervan zijn de buste van Christus (ca.1598) van de Italiaanse beeldhouwer Giovanni Caccini, het Havengezicht bij zonsopgang (ca. 1637-1638) van de Franse schilder Claude Lorrain en Portret van een onbekende dame (ca. 1825) van de Italiaanse beeldhouwer Lorenzo Bartolini.
Bij iedere aanwinst is een audiophone geplaatst waarop Ronald de Leeuw zijn selectie persoonlijk toelicht.
Kunst op papier - aanwinsten Rijksmuseum 1996 - 2008 in Bonnefantenmuseum
Met Kunst op papier toont het Rijksmuseum Maastricht van 24 juni t/m 12 oktober 2008 een indrukwekkende selectie van tekeningen, prenten en foto's die het Rijksmuseum onder directeur Ronald de Leeuw heeft verworven. De selectie beslaat de periode van de late Middeleeuwen tot de late twintigste eeuw.
Dankzij de steun van de BankGiro Loterij, Mondriaan Stichting, de Vereniging Rembrandt, het Rijksmuseum Fonds en vele andere fondsen en particulieren heeft het Rijksmuseum gedurende het directoraat van Ronald de Leeuw bijna 15.000 aanwinsten mogen verwerven.
Voor beeldmateriaal: www.rijksmuseum.nl/persmap