Nijmegen, 4 juni 2008 Persbericht
De Valkhof Academie - lezingenreeks Luxe en decadentie
22 juni, 6 juli, 20 juli, 3 augustus en 17 augustus van 13.30 tot 15.30 uur in Museum Het Valkhof
Wandschildering met banketscène. Afkomstig uit Pompeii. Fotograaf: Luciano Pedicini/Archivio dell'Arte, Napels
Venus: beeldmotief van de tentoonstelling. Afkomstig uit Pompeii (hoogte 104 cm) Fotograaf: Jochen Hähnel/terz
advertising, Berlin
Gouden diadeem met parels. Afkomstig uit Pompeii. Fotograaf: Luciano Pedicini/Archivio dell'Arte, Napels
U hoeft zich deze zomer niet te vervelen! Ter introductie op de toptentoonstelling 'Luxe en decadentie. Leven aan de Romeinse goudkust'
(23.8.08 t/m 4.1.09 ) organiseert Museum Het Valkhof in samenwerking met Instituut Posterheide in de zomer vijf lezingen.
De tentoonstelling biedt een kijkje in het leven van de 'Quote 100', de superrijke Romeinse elite, die 2000 jaar geleden in immense villa's
woonden aan de Golf van Napels.
Het lezingenprogramma ziet er als volgt uit: 'Luxe & decadentie in het Romeinse Rijk' ( 22 juni door drs Annet van Wiechen ), Romeinse wandschilderkunst ( 6 juli door drs Heleen Wijgers ), Keizerlijke allure in het antieke Nijmegen ( 20 juli door dr Kees Peterse ), Romeinse werelden: schilderkunst van Laurens Alma Tadema ( 3 augustus door drs Ton Schulte ) en De villa's van Andrea Palladio ( 17 augustus door drs Pieter-Mattijs Gijsbers ).
De lezingen vinden plaats van 13.30 tot 15.30 uur in Museum Het Valkhof. U kunt reserveren via het secretariaat van het museum.
Lezing 1. Luxe & decadentie in het Romeinse Rijk
Leven in overdaad en luxe aan de Golf van Napels, de Romeinse goudkust. In deze voordracht staat dit goede leven centraal. Er is aandacht voor de uitbundige wijze waarop de superrijke Romein met strak ontworpen villa's, fraai aangelegde tuin- en waterpartijen, uitbundige wandschilderingen, glanzende bronzen sculpturen en schitterende sieraden en kleding zijn leven inrichtte. Luister naar het wel en wee van de Romeinse Jet Set; een voordracht met een hoog glamourgehalte!
Wanneer: zondag 22 juni 2008, 13.30-15.30 uur
Spreker: drs. Annet van Wiechen (archeologe, directeur Instituut Conens & Van Wiechen)
Lezing 2. Romeinse wandschilderkunst
Aan het beeld van de Romeinse overdaad en luxe hebben de restanten van de wandschilderkunst in Pompeii, Oplontis en Herculaneum sterk bijgedragen. Prachtig zijn ze, met hun verfijnde kandelabers, gracieuze putti en warme okers, roden en groenen. Meesterwerken van schilderkunst? Of 'slechts' luxe behang, door de winterschilder en voor een prikje. Hoe dan ook, vanaf de renaissance zijn schilderingen in Romeinse stijl binnen en buiten Europa bijzonder populair. Een overzicht van de onstuitbare opmars van geschilderd 'Romeins behang'.
Wanneer: zondag 6 juli 2008, 13.30-15.30 uur
Spreker: drs. Heleen Wijgers (kunsthistorica, directeur Instituut Posterheide)
Lezing 3. Keizerlijke allure in het antieke Nijmegen
Was luxe en decadentie in de oudheid voorbehouden aan de steden rond de Golf van Napels? Helemaal niet. Op basis van grondige studie ontdekte Kees Peterse dat de Romeinse bouwkunst van Nijmegen qua monumentaliteit en luxe niet onderdeed voor die van andere steden in noordwest Europa. Aan de hand van spectaculaire computerreconstructies van Forum, Castra en Principia wekt Peterse het Romeinse Nijmegen - Noviomagus - tot leven.
Wanneer: zondag 20 juli 2008, 13.30-15.30 uur
Spreker: dr. Kees Peterse (archeoloog en bouwhistoricus, directeur van bureau Pansa)
Lezing 4. Romeinse werelden: schilderkunst van Laurens Alma Tadema
Als geen ander heeft de schilder Sir Laurens Alma Tadema ons beeld bepaald van de Romeinse decadentie. Tadema, die in 1863 aan de Golf van Napels verbleef, raakte in de ban van de luxe die de resten van de antieke villa's aan de Golf van Napels uitstraalden. In Londen vertaalde Tadema deze indrukken in glanzende schilderijen, waar de Romeinse weelderigheid van af spat. Net als trouwens de sensualiteit, die volgens Tadema onlosmakelijk was verbonden met Romeinse vrouwen. Vrouwen in het Romeinse badhuis: Tadema op zijn best!
Wanneer: zondag 3 augustus 2008, 13.30-15.30 uur
Spreker: drs. Ton Schulte (kunsthistoricus, specialisatie 19de eeuw)
Lezing 5. De villa's van Andrea Palladio
Een strak ontworpen, met waterpartijen en geurende buxus omzoomde villa behoorde tot de statussymbolen van renaissance en barok. In hun landhuizen haalden de happy few alles uit de kast; de toen al spreekwoordelijke Romeinse luxe en decadentie moest en zou worden overtroffen. Maar wie naast geld ook smaak had, bestelde een villa bij Andrea Palladio. Met meesterwerken als de villa's Rotonda, Malcontenta en Barbaro heeft hij een enorme invloed uitgeoefend op de Europese en Amerikaanse villabouw. Zelfs vernieuwers als Frank Lloyd Wright en Le Corbusier ontkwamen niet aan de kracht van Palladio's ingetogen ontwerpen. Antieke luxe en decadentie gesublimeerd tot een nobele eenvoud, zogezegd.
Wanneer: zondag 17 augustus 2008, 13.30-15.30 uur
Spreker: drs. Pieter-Mattijs Gijsbers (architectuurhistoricus en directeur Museumpark Orientalis)
Praktische informatie
Kosten:
¤ 19,50 per persoon per lezing (incl. koffie/thee, excl. entree)
¤ 90,00 p.p. voor de hele reeks (5 lezingen incl. koffie/thee, excl. entree)
Reserveren:
U kunt telefonisch of per e-mail reserveren via het secretariaat van Museum Het Valkhof. Telefoonnummer: 024-3608805 (keuze 5), dinsdag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.
E-mail:
U ontvangt een schriftelijke bevestiging van uw inschrijving.
Museum Het Valkhof, Kelfkensbos 59, Nijmegen, T: 024-360 88 05.
Open: dinsdag t/m vrijdag: 10-17 uur Zaterdag, zondag en feestdagen: 12-17 uur
Einde persbericht