Eerste tentoonstelling kunstverzamelaar Otto L. Schaap in Nederland

20/05/2008 08:45

Stedelijk Museum Schiedam

Kunst uit huis IV:

Otto L. Schaap

Content Art Consumer

22 juni - 31 augustus 2008

In 2005 start het Stedelijk Museum Schiedam de serie Kunst uit huis waarbij particulier verzamelen het uitgangspunt is. Otto L. Schaap. Content Art Consumer is de vierde tentoonstelling in deze reeks en laat voor het eerst de privéverzameling van Otto Schaap zien. Als gepassioneerd verzamelaar van hedendaagse kunst en Afrikaanse etnografica heeft hij inmiddels een collectie bijeengebracht van bijna 700 werken waarvan er 125 in de tentoonstelling te zien zijn. Het zijn werken van onder anderen Erik Andriesse, Stephan Balkenhol, Merijn Bolink, Tom Claassen, Marlene Dumas, Loretta Lux en Han Schuil.

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam belicht ruim 30 jaar verzamelen. De privé-verzameling van Otto Schaap bevat tekeningen, schilderijen, grafiek, sculpturen en Afrikaanse etnografica. In 1974 tijdens de opening van een tentoonstelling van William Kuik bij Galerie Petit in Amsterdam koopt hij zijn eerste werk aan. De interesse voor kunst is er echter al langer. Als kind bezocht hij samen met zijn ouders, die antiek verzamelden, galeries en musea. Ook door zijn verdere familie zoals Piet en Ida Sanders komt hij in contact met het fenomeen collectioneren.

De interesse voor hedendaagse kunst ontstaat onder andere tijdens zijn werkzaamheden bij het toenmalige Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusie Dienst, nu Sanquin. Onder leiding van hoogleraar/directeur Joghem van Loghem is vanaf 1959 een van de eerste bedrijfscollecties in Nederland aangelegd. Otto Schaap, die er in 1964 kwam werken, keek er aanvankelijk een beetje vreemd tegenaan:"Die kunst was nog niet my cup of thea". Pas na een paar jaar zelf verzamelen realiseert Schaap zich dat hij geleidelijk in dezelfde sfeer als Van Loghem verzamelt.

Vanaf 1979 kijkt Otto Schaap ook naar Afrikaanse etnografische kunst. Hij neemt zich voor om zes á acht Afrikaanse beelden aan te schaffen. Dit ziet hij als een hommage aan de moderne klassieken, zoals Max Ernst, Picasso en vele anderen die ook geïnspireerd zijn door Afrikaanse kunst. Zijn eerste beeld, een manshoge Senufo vogel, koopt hij bij Kalpa Art in Amsterdam. Het werk intrigeert Schaap: het heeft een grote aantrekkingskracht op hem. Daarna volgen meer aankopen want ook dit werd een passie.

Geleidelijk aan ontstaat er een band met veel galeriehouders. De eerste contacten zijn met Galerie Petit en na een jaar gaat hij verder kijken. Zo bezoekt hij Galerie Onrust die toen net zijn deuren had geopend, maar ook Fons Welters, Collection d'Art, Art en Project, Bloom Galery en later de galeries op de Lijnbaansgracht. Daarnaast volgt Schaap het werk van enkele kunstenaars en koopt van hen meerdere werken zoals van Tim Ayres, Veron Urdarianu en Peer Veneman.

Otto Schaap typeert de inmiddels omvangrijke collectie als avontuurlijk. Vooral nieuwe ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunst spreken hem aan. Hij leeft tussen zijn kunst.

De eerste tentoonstelling van zijn verzameling vindt hij daarom spannend, maar hij ziet het met vertrouwen tegemoet: "Ik zal best even moeten wennen, maar ben erg nieuwsgierig hoe het komt te hangen in een museale context, je kijkt dan toch met andere ogen naar je eigen collectie en dat is verfrissend."

Bij de tentoonstelling verschijnt een cahier met een keuze van werken uit de collectie, samengesteld door Otto Schaap en Diana Wind (directeur) en vormgegeven door Rutger Fuchs. Het cahier is in de museumwinkel verkrijgbaar voor euro 25,00.





http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl/