Stadsdeel Zeeburg

Vogelaar tekent voor wijkaanpak Indische Buurt

Persbericht

20 juni 2008
Op 20 juni 2008 heeft wethouder Fatima Elatik namens stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en Zeeburg het charter Wijkaanpak getekend met minister Vogelaar. In het charter spreken rijk en gemeente met elkaar af om de komende tien jaar fors te investeren in de Amsterdamse Krachtwijken. Het charter bevat de plannen die de betrokken stadsdelen en corporaties samen met instellingen en organisaties uit de aangewezen wijken hebben gemaakt om ervoor te zorgen dat hun buurten mooie, sterke wijken worden waar het prettig, wonen, werken en leven is.

Indische Buurt

De Indische Buurt is één van die wijken. Al in 2007 stelde stadsdeel Zeeburg samen met de woningcorporaties De Alliantie, Ymere en Eigen Haard het convenant "Vernieuwing Indische Buurt 2007-2010" vast. Deze samenwerking is er op gericht de woningvoorraad en de kwaliteit van de openbare ruimte te verbeteren, de economische positie te versterken en de veiligheid en de leefbaarheid in de Indische Buurt in Amsterdam te verbeteren.

Speerpunten

Het geld voor de wijkaanpak zet het stadsdeel Zeeburg in op verschillende terreinen, waarbij de samenwerking met de verschillende organisaties en bewoners in de buurt het belangrijkste is. Bewonersinitiatieven vormen bij de verdere uitwerking een belangrijk onderdeel van de wijkaanpak, omdat juist bewoners vaak goede ideeën voor hun buurt hebben. Binnen de wijkaanpak hebben Zeeburg en de 3 corporaties drie speerpunten benoemd:

* de verbetering van het pedagogisch klimaat
* de aanpak achter de voordeur

* de verbetering van de werkgelegenheid

Pedagogisch klimaat

Voor de verbetering van het pedagogische klimaat komt er een Community Centrum in de Indische Buurt. Een centrum waarbinnen de school structureel samenwerkt met andere instellingen zoals kinderopvang, welzijnswerk, muziekschool of sportvereniging met als doel om de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten.

Achter de voordeur

Met het instrument 'Achter de voordeur' worden bewoners die geen gebruik (kunnen) maken van de vele maatschappelijke voorzieningen actief benaderd door bewonersadviseurs. Deze adviseurs zoeken de vragen van mensen op en kunnen eventueel een kijkje achter de voordeur nemen. De bewonersadviseurs verwijzen door naar de juiste instanties.

Werkgelegenheid

De wijkaanpak geeft ook een impuls aan werkgelegenheid in de buurt: er komen leerwerkplekken in de buurt, startende ondernemers worden ondersteund, er zijn microkredieten beschikbaar voor vrouwen via het vrouwenempowermentcentrum VONK, en er wordt ingezet op een meer gevarieerd winkelaanbod in de Javastraat.