Gemeente Arnhem

Zorgtafel zwerfjongeren van start in Arnhem (20-06-2008) Deze week is in Arnhem de Zorgtafel voor zwerfjongeren van start gegaan. Dit project is door de gemeente in het leven geroepen om de zorg voor zwerfjongeren beter te coördineren. Dat gebeurt door alle instanties die zorg bieden op dit vlak regelmatig samen aan tafel te zetten. Wethouder Barth van Eeten gaf het startschot bij de eerste bijeenkomst en drong hierbij aan op intensieve samenwerking ten behoeve van de doelgroep. De zwerftafel loopt hiermee vooruit op de nieuwe, persoongerichte aanpak die de gemeente wil invoeren voor alle dak- en thuislozen. Het is de bedoeling dat de Zorgtafel iedere veertien dagen bijeenkomt. Na een jaar vindt een evaluatie plaats.

Zwerfjongeren hebben vaak veel en complexe problemen. Daardoor hebben zij vaak met (te) veel verschillende hulpverleners van doen of vallen ze juist buiten de boot omdat de problemen wel worden gesignaleerd, maar geen enkele instantie zich verantwoordelijk voelt.

Deskundigheid aan één tafel
De zorginstellingen voor de doelgroep zwerfjongeren hebben met elkaar geconcludeerd dat er meer afstemming zou moeten zijn. Daarom is het idee van de zorgtafel ontwikkeld. De deskundigheid van alle instellingen wordt bij elkaar gebracht aan één tafel. De ingebrachte casus of het signaal van de zwerfjongere wordt besproken en vervolgens wordt een gezamenlijk plan van aanpak geformuleerd, waarbij duidelijk wordt afgesproken wie wat gaat doen. De coördinatie van de zorgtafel is in handen van Hulpverlening Midden Gelderland (HGM). De deelnemende partners zijn: Jonahuis, Lindenhout, Iriszorg, Pactum. Leger des Heils en Mee. Eventueel worden andere ketenpartners uitgenodigd deel te nemen.

Zwerfkei
Tijdens de eerste bijeenkomst werd door de coördinator van het project, Petra van de Schepop (HGM) een inleiding gehouden waarbij zij een symbolische vergelijking maakte tussen een zwerfkei en een zwerfjongere: beiden hebben geen vaste verblijfplaats, beiden zijn ergens gestrand. De zwerfkei is door gletsjers meegevoerd uit ver verwijderde gebergten, de zwerfjongere kan zijn meegevoerd van een woonplek door opvoeding, beperkingen, pech of de verleidingen in het leven. Zwerfkei en zwerfjongere: beiden zijn grillig en laten zich niet gemakkelijk gebruiken om iets mee op te bouwen. Echter, met een beetje aandacht vinden zij een bestemming en kunnen zij beiden iets moois opleveren.

Aan de deelnemers werd vervolgens een mooie zwerfkei uitgereikt.