CNV: bezuiniging kinderopvang kortzichtig
20/06/2008 09:48
CNV Vakcentrale
Het kabinet besluit om de vergoedingsregeling voor gastouders te versoberen. De vergoeding gaat van ongeveer 6 euro tot 2,50 euro en het aantal uren gastouderopvang wordt beperkt. CNV-voorzitter René Paas noemt dat kortzichtig: "er is de laatste tijd veel lelijks gezegd over gastouderopvang. Smalend spraken politici over 'opa en oma-subsidies'. Het kabinet zet het mes in de vorm van kinderopvang die de afgelopen tijd het sterkst is gegroeid."
Paas noemt dat onbegrijpelijk en kortzichtig: 'uit onderzoek blijkt dat veel ouders bewust kiezen voor kleinschalige opvang, die lijkt op thuis. Kinderopvang aan huis is spectaculair gegroeid. Het kabinet zet daar bij de eerste de beste budgetoverschrijding het mes in. Dat raakt jonge ouders die hun kind het liefst bij gastouders onderbrengen of thuis laten opvangen.
Het kabinet gooit daarmee volgens Paas het kind met het badwater weg: 'Waarom subsidieerde de overheid kinderopvang ook al weer? Omdat het voor Nederland enorm belangrijk is dat vrouwen meer gaan werken. Dat lukt natuurlijk nooit als moeders voor hun kind niet opvang kunnen krijgen die zij geschikt vinden. Stel je toch eens voor dat je net een grote stap hebt gezet. Je hebt lang getwijfeld, maar uiteindelijk toch voor je kind een plek gevonden waar het zich prettig voelt. Je voelt je nu vrij om te gaan werken. En nu zegt de overheid ineens dat dat allemaal niet de bedoeling was. Mij lijkt de conclusie onvermijdelijk: veel jonge moeders zullen stoppen met werken. Dat was ook weer niemands bedoeling, maar het gebeurt wel.'
Doodgewoon boekhoudprobleem.
Volgens het CNV is goede kinderopvang een rechtstreekse investering in participatie. Elk opgevangen kind maakt een werkende ouder mogelijk. Dezelfde overheid die vindt dat we allemaal meer moeten gaan werken, behandelt de kinderopvang als een doodgewoon boekhoudprobleem. Ze zitten er naast. Kinderopvang lijkt een probleem. Maar het is het begin van een oplossing. Elk opgevangen kind staat voor een werkende ouder. Die draagt bij aan de kracht van het Nederlandse bedrijfsleven. Aan de zorg of aan het onderwijs. En aan de belasting waaruit we de subsidies betalen. Er is één probleem: de kost gaat voor de baat uit. Doodzonde dat het kabinet vandaag niet verder kijkt dan budgetten en bezuinigen.