Ingezonden persbericht

11 juni 2008

"Deze grond is voor wandelaars, niet voor marcheerders. Voor wandelaars die langzaam, zonder doel wandelen. Zo wordt men niet moe, maar vindt men rust in het wandelen."
Joseph Roth

MUZIEK BIENNALE NIEDERRHEIN - PASSANTEN
Muziek Biennale Niederrhein laat een unieke Europese regio klinken!

Van 29 augustus tot 23 november 2008 vindt voor de eerste keer de Muziek Biennale Niederrhein plaats. Tijdens dit unieke, grensoverschrijdende festival zullen in de hele Niederrhein - het grensoverstijgende gebied dat zich uitstrekt van Arnhem tot Keulen - zo'n 60 concerten worden gepresenteerd in kastelen en burchten, kloosters en kerken, landhuizen en boerderijen, parken, tuinen en musea. Zo zal het beroemde Cantus Cölln Monteverdi's 'Mariavesper' ten gehore brengen, wekt sopraan Maria Jonas de prachtige liederen van Anna von Köln opnieuw tot leven en klinkt in de Bartholomaeuskerk in Beek 'Arrival of the Queen of Sheeba' van Händel. Daarnaast is er hedendaagse muziek en jazz en worden er verrassende combinaties gezocht met dans, film en toneel.
Uitgebreide informatie vindt u op www.muziekbiennale.eu

Niederrhein
De Niederrhein is door de tijd heen altijd een 'doorgangsgebied' geweest. Romeinen, Franken, Merovingen, Spanjaarden, Fransen en Pruisen kwamen, kruisten hun degens en veroverden het gebied. Allemaal lieten ze, zogezegd en passant, hun sporen achter in de stille Rijn-Maasvlakte. De taal, de gebruiken en de denkwijzen smolten samen en vormden de basis voor een uniek wereldburgerschap, waardoor een dynamische culturele uitwisseling ontstond.
Er zijn maar weinig gebieden in Europa die zo sterk gevormd zijn door de diverse volken en culturen die er passeerden en die dynamiek is tot op heden onverbroken.

Muziek Biennale Niederrhein
In het najaar van 2008 zal de Muziek Biennale Niederrhein deze dynamiek trachten bloot te leggen met tientallen concerten en toeristische arrangementen in de grensstreek. Met het programma probeert het festival op het spoor te komen van passanten en hun bijzondere ontmoetingen.

In kastelen en burchten en in kloosters en kerken, tuinen, parken en musea wordt de bezoeker ontvangen door artiesten van heinde en verre: van meesters in de 17e eeuwse luitmuziek tot hoofdrolspelers uit de hedendaagse muziekscene, van gevierde vocalisten tot virtuoze pianisten en van voortreffelijke jazzmuzikanten tot begenadigde barokspecialisten. En telkens is er de mogelijkheid om naast de concerten in de grensregio te genieten van een toeristisch uitstapje of de bijzonderheden van de streek, zowel in Nederland als aan de andere kant van de grens: de sfeer, de architectuur, de gastronomie en de mensen.