Ingezonden persbericht
Publieksdebat
Diaspora, ICT en Internationale Samenwerking
Op donderdag 19 juni 2008
van 19.30 - 21.30 uur in Rasa
Pauwstraat 13a, Utrecht
Toegang gratis
Utrecht, 30 mei 2008
Geachte mevrouw/mijnheer,
Na de succesvolle reeks publieksdebatten over Diaspora en Internationale Samenwerking in 2007 is het ons een genoegen u voor het eerste publieksdebat van 2008 uit te nodigen. Dat gaat over diaspora, ICT en internationale samenwerking en vindt plaats op donderdagavond 19 juni in RASA.
ICT speelt een grote rol in het verwezenlijken van de Millenniumdoelen en vrijwel alle diaspora groepen maken er gebruik van. In ieder geval met e-mail, maar een aantal groepen gaat veel verder en biedt e-learning aan, zet discussieplatforms op, houdt teleconferenties, organiseert petities of chat boxen en ga maar door.
Tijdens deze bijeenkomst stellen we niet alleen de mogelijkheden aan de orde die ICT allemaal biedt, maar willen we het ook hebben over de grenzen en de gevaren ervan. Wie bereik je, en wie niet? Welke kansen op misbruik zijn er? Wat doe je als iemand op een discussieplatform respectloos is naar anderen? Hoe en door wie kunnen je internetplannen worden gedwarsboomd?
Wij nodigen u van harte uit deel te nemen aan dit debat. Onder voorzitterschap van Jos van Beurden spreken Millicent Odongo van Computers for Development, Basco Fernandez van Diaspora E-Learning Initiatives (DELI) en Patrick Klerks, interactive campaigner Oxfam Novib.. Ook het Arc Mundi jongerenpanel is aanwezig.
Vanaf 19.00 staat de koffie klaar. Na afloop van de discussie, om 21.30 uur, is er ruimte om met een hapje en een drankje na te praten.
Wij stellen het op prijs als u zich aanmeldt. Dit kan bij Doris Alfafara van COS Utrecht, e-mail d.alfafara@cosutrecht.nl of bij Friso Wiersum van TUMULT, frisowiersum@tumultdebat.nl . Als u mensen in uw omgeving kent die mogelijk ook in dit debat zijn geïnteresseerd, wilt u hen er dan op wijzen?
Wij stellen uw aanwezigheid zeer op prijs en hopen u op donderdagavond 19 juni a.s. te ontmoeten.
Met vriendelijke groet,
Namens ARC MUNDI en Debatcentrum TUMULT,
Ineke Rijndorp
directeur COS Utrecht
Programma
19.00 Zaal open, koffie en thee
19.30 Opening en welkom door gespreksleider Jos van Beurden, journalist
19.40 Lezing: 'Diaspora en ICT, grenzen en kansen' door Millicent Odongo van Computers for Development, Basco Fernandez van Diaspora E-Learning Initiatives (DELI) en Patrick Klerks, interactive campaigner Oxfam Novib.. Ook het Arc Mundi jongerenpanel is aanwezig.
20.00 Panelgesprek en eerste vraag door jongeren:
20.30 Uitwisseling ervaringen en discussie met de zaal
30. Laatste vraag door jongeren, afsluiting en napraten met een drankje en een hapje
In Nederland maken steeds meer mensen gebruik van ICT. Ons land heeft een hoge ICT-dichtheid, kun je zeggen. ICT biedt enorme mogelijkheden voor het verwezenlijken van de Millenniumdoelen. ICT biedt ook migranten grote mogelijkheden. Sommige diaspora organisaties zijn al heel ver in het gebruik van ICT, zij doen aan e-learning, organiseren discussieplatforms, chat boxen en teleconferenties, weer andere zijn nog minder ver.
Om maximaal gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT, heb je capaciteit nodig, en soms ook geld. Je moet weten hoe je bekendheid geeft aan je ICT-inspanning en hoe je voorkomt dat er misbruik van wordt gemaakt. Als in het herkomstland de persvrijheid beperkt is, stelt dat ook eisen aan het omgaan met ICT hier. Wie bereik je allemaal met ICT in het herkomstland, en wie niet? Kortom, er kan heel veel, maar het verloopt niet vanzelfsprekend.
En daar komt nog bij dat de ICT-dichtheid nogal verschilt per herkomstland. In China verdrievoudigde het aantal internetgebruikers in vier jaar. In Mali kunnen patiënten gebruik maken van medische teleonderwijs. In Bangladesh hebben dorpsvrouwen hun inkomen verhoogd door de Grameen-telefoon. Fruit- en groenteboeren in Senegal achterhalen met hun mobieltjes de prijzen op de wereldmarkt. Sommige landen gaan langzaam vooruit vanwege hoge belastingen op de invoer van ICT.
Tijdens dit publieksdebat komen vragen aan de orde als:
- Welke mogelijkheden biedt ICT aan diaspora organisaties?
- Wie heeft concrete ervaring met e-learning en virtuele sociale netwerken?
- Wat zijn de grenzen en de gevaren ervan?
Over ARC MUNDI
ARC MUNDI staat voor: Awareness Raising for Change Multicultural Networks and Development Initiatives. Het is een bundeling van COS Nederland, Oxfam-Novib en FORUM. ARC MUNDI draagt bij aan dialoog en samenwerking tussen migrantenorganisaties en ontwikkelingsorganisaties.
Bereikbaarheid
Het Wereldculturencentrum RASA bevindt zich op tien minuten lopen van Utrecht Centraal Station. RASA is gevestigd in de binnenstad aan de Pauwstraat 13a, een zijstraat van de Oude Gracht tegenover de Rembrandtbioscoop. De stadsbussen 2, 3, 4, 5, 8 en 11 stoppen bij de halte Postkantoor op de Neude. Vanuit de parkeergarages Vredenburg, Paardeveld, Radboud, Stationsstraat en Moreelsepark is het maximaal tien minuten lopen naar RASA. Er zijn bewaakte fietsenstallingen op Vredenburg en onder het Stadhuis.
-----------------------
COS Nederland , Oxfam Novib en FORUM verenigd in ARC MUNDI
organiseren in samenwerking met Debatcentrum TUMULT
---- --