Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Reactie FME op Industriebrief:

Industriebrief onderstreept belang internationale context

Kamminga: "Opbrengsten emissieveilingen moeten terug naar het bedrijfsleven."

Zoetermeer,19 juni 2008 - De Vereniging FME-CWM is positief gestemd over het eindresultaat van de Industriebrief van het kabinet. Het kabinet heeft het belang van de internationale context waarin de technologische industrie opereert eindelijk goed begrepen. De versterking van het internationale postennetwerk en de invoering van het innovatiekrediet onderschrijven dit. FME-voorzitter Jan Kamminga is blij dat het een kabinetsbrede Industriebrief is geworden. "Het is alleen een zwak punt dat de brief hierdoor politieke compromissen heeft opgeleverd."

De technologische industrie snakt bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om kenniswerkers uit het buitenland op de arbeidsmarkt toe te laten. Kamminga: "Op dit punt is minister Van der Hoeven duidelijk teruggefloten door Donner en Aboutaleb. "Vaagheid troef," aldus Kamminga. FME voorziet dat de toezeggingen op dit punt tot ellenlange discussies over de definitie van kenniswerkers zal leiden. Ook zal dit extra regeldruk opleveren voor de ondernemers.

Verder ontbreekt duidelijkheid over het terugvloeien van de opbrengsten van de CO2-emissieveilingen naar het bedrijfsleven. "Blijkbaar wil Wouter Bos ook van deze maatregel een verkapte belastingverhoging maken," aldus Kamminga. "Het gaat hier om geld van het bedrijfsleven. Verduurzaming mag nooit leiden tot een verstoring van de concurrentiepositie en zeker niet gebruikt worden als melkkoe voor algemene middelen."

FME vindt het van groot belang dat we de verduurzaming van de maatschappij zien als een kans. Jan Kamminga: "In onze campagne '1001 klimaatoplossingen' (www.1001klimaatoplossingen.nl) doen we het kabinet daarvoor zeer concrete voorstellen. De titel van de Industriebrief 'een wereld van oplossingen' verwijst direct naar deze campagne. Ik ben over het algemeen dan ook niet ontevreden."

----------