NEN


NTA 8050 voorziet in behoefte

woensdag 18 juni 2008, 11:00

De arbocatalogus is een kans met als risico meer van hetzelfde, namelijk top-down ingevoerde maatregelen waar alsnog geen draagvlak voor is.

De vorig jaar gepubliceerde NTA 8050 Leidraad voor de totstandkoming van arbocatalogi beschrijft de processtappen naar een professionele arbocatalogus en het doorvoeren van maatregelen in het bedrijfsproces. Het uiteindelijke doel is continuïteit en groei van de organisatie en/of organisaties in een sector of branche.

Uit de evaluatie van de NTA 8050 'Leidraad voor de totstandkoming van arbocatalogi', van eind maart 2008 blijkt dat de managementcyclus, die in de NTA is verwerkt, organisaties aanspreekt en dat er geen behoefte is aan een herziening. In de praktijk blijken mensen de meeste moeite te hebben met de startfase, het vaststellen van de intenties die met de arbocatalogus worden nagestreefd.
De evaluatie-enquête is verstuurd aan 540 organisaties, waaronder commissieleden die de NTA hebben opgesteld, kopers van de NTA 8050 en deelnemers van de workshops 'arbocatalogus'.

Koppeling met primaire proces
NEN-Arbeid is betrokken bij een aantal projecten voor het opstellen van arbocatalogi, waaronder procesbegeleiding bij de Belastingdienst. Het blijkt elke keer zeer belangrijk te zijn voor het verdere proces, om in de startfase de criteria vast te stellen voor de keuze van risico's, maatregelen en beheerstructuur. Hierbij is het advies van NEN-Arbeid om vooral risico's te beheersen, die gekoppeld zijn aan het primaire proces. De arbocatalogus behoort geënt te zijn op de aan het primaire proces gekoppelde werkactiviteiten.
De risico's, maatregelen en voorzieningen moeten uiteindelijk vanuit werknemersperspectief inzichtelijk zijn en aansluiten bij hun belevingswereld. De manier van communiceren en het gezamenlijk hieraan werken spelen daarbij een grote rol.

De reden voor bovenstaand advies is dat, indien alle werknemers actief gebruik maken van de aanwezige maatregelen en voorzieningen, dit uiteindelijk bijdraagt aan de continuïteit en groei van de organisatie en/of de organisaties in een sector of branche. Dan is een arbocatalogus zinvol en succesvol voor alle belanghebbenden.

Meer informatie
Klik hier voor meer informatie en advies voor arbocatalogi of neem contact op met Remco A. van Schaik MBA, tel. 015-2690123 of e-mail remco.vanschaik@nen.nl .