Ingezonden persbericht


"Spreidingsdogma verlaten ten gunste van wijkeconomie"

ETNISCHE VERSCHEIDENHEID BIEDT KANSEN VOOR ECONOMIE


. Nieuwe producten en markten liggen in verschiet
. Diversiteit op werkplek verlaagt kosten bijstand en ziekteverzuim
. Toerisme, werkgelegenheid en koopkracht in prachtwijken goed voor de stad.

Den Haag, 19 juni 2008 - In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht liggen veel kansen om de etnische diversiteit beter te benutten als economische factor. Daarvoor is politieke wil nodig en moeten kansen goed in kaart gebracht worden. Gemeenten moeten de successen promoten, particulier initiatief aanmoedigen en zorgen voor een betere aansluiting tussen ondernemerschap en onderwijs. Dit blijkt uit het onderzoek "Economische kansen van etnische diversiteit", in opdracht van Nicis Institute. "We moeten af van het spreidingsdogma in de steden", concludeert wetenschappelijk directeur prof. dr. Wim Hafkamp van Nicis Institute. "Het belemmert de economische ontwikkeling van steden en dat is een slechte zaak. De economie in wijken komt steeds meer op en dat moet gestimuleerd worden."

Onderzoekers Coen Bertens en Nardo de Vries (EIM) erkennen in hun studie dat het werkelijk economisch waarderen van etnische diversiteit een brug te ver is. "Maar liggen er voor grotere gemeenten in Nederland verschillende kansen om etnische diversiteit beter te benutten." Daarbij valt te denken aan professionalisering van etnische festivals en evenementen en het stimuleren van aantrekkelijke gebieden waar de voordelen van etnische diversiteit zichtbaar zijn. In de studie is de multiculturele samenleving als uitgangspunt genomen.

De financiële voordelen voor gemeenten bij een toenemende arbeidsparticipatie van etnische minderheden zijn wel berekend. Het percentage niet-westerse allochtonen met een bijstandsuitkering ligt met 14 procent zes keer zo hoog als onder autochtonen. Als dit percentage met een kwart zou afnemen betekent dit voor de grote vier steden een besparing van 270 miljoen euro. Voor heel Nederland zouden de bijstandsuitkeringen zelfs met 550-600 miljoen dalen. Bij het terugdringen van het hogere ziekteverzuim onder allochtonen zou nog eens 220 miljoen euro bespaart kunnen worden.

Steden kunnen zelf beleid voeren om de kansen van etnische diversiteit voor de economie te stimuleren. Geen enkele gemeente heeft op dit moment specifiek beleid op dit onderwerp en het is ook geen thema dat echt leeft. De onderzoekers noemen het ook opvallend dat bij gemeenten 'witte' mensen aan het nadenken zijn over de kansen van etnische diversiteit.

Het (economische) denken over etnische verscheidenheid is overigens de laatste tijd sterk aan verandering onderhevig. Etnische verscheidenheid wordt steeds meer gezien als een kans en de successen vragen ook om meer aandacht. Gevestigde bedrijven worden steeds actiever in het bedenken van nieuwe producten en diensten gericht op etnische groepen en de autochtone Nederlanders raken steeds meer geïnteresseerd in andere culturen.

Noot voor de redactie /