Ingezonden persbericht


Radboud Universiteit ontwikkelt open source OV-chipkaart "OV-chip 2.0 moet privacy beschermen"

~ Amsterdam, 19 juni 2008

De Radboud Universiteit Nijmegen gaat zich het komende anderhalf jaar bezighouden met de ontwikkeling van een nieuwe generatie privacyvriendelijke chipkaarten voor het openbaar vervoer op basis van open source-technologie. Deze kaarten zullen gebruik maken van moderne cryptografische technieken waardoor reizigers wel een gepersonaliseerde kaart kunnen kopen - met specifieke kortingsmogelijkheden - maar niet al hun reisgedrag getraceerd wordt. De universiteit heeft voor het onderzoek een eenmalige beurs gekregen van de Nederlandse filantropische stichting NLnet.

"Met het falen van de eerste generatie OV-chipkaart in Nederland dreigt een enorme desinvestering," stelt Michiel Leenaars, directeur strategie van stichting NLnet en zelf fervent OV-reiziger. "Door de ontwikkeling in een open context over te doen, hopen we de basis te leggen voor een volgende generatie OV-chipkaart in Nederland die wel stand houdt en die het volledige vertrouwen van de consument kan dragen". De stichting wil samen met de universiteit er zorg voor dragen dat niet alleen misbruik van de kaart tegengegaan wordt maar ook dat de privacy van de reizigers technisch gegarandeerd kan worden.

Het onderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen zal uitgevoerd worden binnen de Digital Security groep, onder leiding van Prof. dr. Bart Jacobs en dr. Wouter Teepe. Deze groep is eerder dit jaar in het nieuws geweest vanwege het analyseren van zwakheden in chipkaarten die op dit moment veel gebruikt worden. De onderzoekers willen zich in hun onderzoek en experimenteerwerk erop richten om te zien of de vereiste privacyvriendelijke technieken ook daadwerkelijk geschikt zijn voor een efficiente en veilige implementatie op chipkaarten -- en in andere systemen zoals mobiele telefoons of zakcomputers.

Alle ontwikkelde software voor de OV-chip v2.0 zal "open source" zijn en in principe voor iedereen toegankelijk, bijvoorbeeld om te controleren of reis- en persoonsgegevens inderdaad adekwaat beschermd worden. Open source software heeft niet alleen in de academische wereld maar in toenemende mate ook daarbuiten, met name bij de overheid, de voorkeur boven gesloten software (waarvan de werking geheim is).

Noot aan de redactie

Dit persbericht is ook beschikbaar op:

http://nlnet.nl/press/20080619-ovcard.html (international version) http://nlnet.nl/press/20080619-ovkaart.html

*** Mediacontacten

Valer Mischenko
Directeur NLnet
+31 20 888 4252
v.mischenko @ nlnet.nl

Prof. dr. Bart Jacobs
Hoogleraar Radboud Universiteit
+31 24 3652236
bart@cs.ru.nl

*** Achtergrondinfo

Het project van Radboud Universiteit en stichting NLnet werkt vanuit het gezichtspunt dat juist openheid bijdraagt aan de betrouwbaarheid van, en vertrouwen in, nationale ICT-infrastructuur. Deelname van andere partijen behoort dan ook tot de mogelijkheden. De Radboud Universiteit Nijmegen heeft daarom het onderzoek ingebracht in het recent opgerichte Wetenschapsforum OV-Chipkaart, waarin wetenschappers van verschillende universiteiten zitting hebben. In het kader van haar samenwerking met het wetenschapsforum is TLS bereid vanuit haar expertise een bijdrage te leveren aan dit onderzoek.

*** Over Stichting NLnet

Stichting NLnet is een particulier liefdadigheidsfonds dat ondersteuning biedt aan open standaarden en de open source wereld. In de loop der jaren heeft de stichting actief bijgedragen aan (internet) standaarden, open source projecten en faciliterende activiteiten zoals de ontwikkeling van de GPLv3. Stichting NLnet is een onafhankelijke organisatie waarvan de middelen afkomstig zijn van rente op een zeer substantiële eigen kapitaal gevormd in 1997 door de verkoop van de eerste Nederlandse Internet Service Provider. Haar eigen kapitaal zorgt voor een absolute onafhankelijke positie. In de statuten van de vereniging voor de stichting NLnet staat: "het bevorderen van elektronische informatie-uitwisseling en al hetgeen daarmede verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. NLnet gelooft in open standaarden en open source. Op dit moment worden tientallen projecten en organisaties wereldwijd financieel ondersteund. Onder hen: onderzoekslaboratorium NLnet Labs, de Free Software foundation, OpenDoc Society, Intelligent Interactive Distributed Systems en de Internet Society.