CDA

[LinkClick.aspx?link=Images%2fPolitici%2fKamerleden_dec06%2fEddyvanHij um_.jpg&tabid=157&mid=1006&language=nl-NL] 19 juni 2008 - Nieuws -
Maak werken na 65 mogelijk

De CDA-fractie in de Tweede Kamer steunt het plan van minister Donner van Sociale Zaken om doorwerken na 65 jaar te stimuleren.

CDA-Kamerlid Van Hijum benadrukt wel dat het moet gaan om een vrijwillige keuze van werknemers en werkgevers. 'Voor veel ouderen heeft de politieke discussie over langer doorwerken nog een hoog theoretisch gehalte', stelt Van Hijum. Hij wijst er op dat slechts 21 procent van de mensen tussen de 60 en 65 jaar werkt, en dat oudere werklozen nog steeds moeilijk aan de slag komen. De politiek moet daarnaast volgens Van Hijum ook oog houden voor mensen die vaak al vanaf jonge leeftijd werken in zogeheten âslijtende beroepenâ, zoals in de bouw.

Het CDA vindt dat het kabinet de komende jaren vooral moet inzetten op doorwerken tot 65 jaar. Hiervoor is een cultuuromslag nodig bij werkgevers en werknemers, die zullen moeten blijven investeren in scholing en inzetbaarheid van oudere werknemers. De overheid kan deze cultuuromslag bevorderen door werkgevers een premiekorting te geven wanneer zij oudere werknemers in dienst nemen, en door oudere werknemers een extra arbeidskorting te geven. Om langer doorwerken na 65 jaar te stimuleren zou ook na 65 jaar een fiscaal voordeel gegeven kunnen worden. Ouderen die vervroegd zijn uitgetreden, bijvoorbeeld in het onderwijs en de zorg, zouden gestimuleerd moeten worden om (neven-)inkomsten uit arbeid te verwerven.

Daarnaast moet voortzetting van het dienstverband van werknemers na 65 jaar eenvoudiger worden. Hiervoor is het nodig om belemmeringen rond het in dienst nemen van 65-plussers voor werkgevers weg te nemen. Van Hijum dringt er bij minister Donner op aan om snel met een wetsvoorstel te komen die de verplichting om bij ziekte gedurende twee jaar het loon door te betalen beperkt. Daarnaast zou het wettelijk mogelijk moeten worden om tijdelijke contracten meer dan drie keer te verlengen. Van Hijum wijst er op dat onder meer de Doorwerk-CAO van de stichting Senior Werkt dit al mogelijk maakt, en koppelt aan een ruime verlofregeling en flexibele werktijden voor werknemers. Om te voorkomen dat er verdringing ontstaat tussen 65-plussers en 65-minners moet voor 65-plussers ook ten minste het minimumloon gaan gelden.
---