HISWA


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 19 juni 2008

Ontwikkeling ISO-normering voor grote jachten
HISWA Vereniging en NEN richten normcommissie superjachten op

HISWA Vereniging, brancheorganisatie van de watersportindustrie en het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) hebben het initiatief genomen een nationale normcommissie voor de superjachtindustrie op te richten. Het doel is de leidende positie van Nederland als jachtbouwnatie verder te versterken.

Michaël Steenhoff, manager jachtbouw bij HISWA Vereniging: "Internationaal is een beweging in gang gezet waarbij ISO-normen worden ontwikkeld die jachtbouwers als technische normen kunnen toepassen in de grote jachtbouw. Het is voor de Nederlandse jachtbouwindustrie, op het gebied van superjachten, jachten groter dan 24 meter, van groot belang hierbij aan te sluiten. Het oprichten van een nationale normcommissie maakt het mogelijk om als Nederlandse industrie het voortouw te nemen bij de ontwikkeling van normen."

Arthur Carlebur, standardization consultant van het NEN vult aan: "Door steeds meer internationalisering is het van belang dat Nederlandse jachtbouwers een stem hebben in de ontwikkeling van normen. ISO-normen kunnen zorgen voor eenduidigheid bij invulling van bijvoorbeeld eisen van klassebureaus als Lloyds en de veel toegepaste MCA-regelgeving. Bovendien heeft de Nederlandse industrie zo zelf invloed op welke normen tot stand komen en dat is een belangrijk voordeel."

Normen die op dit moment worden ontwikkeld voor de superjachtindustrie, hebben betrekking op de eisen aan ramen en dekkranen, en meetbaarheid van kwaliteit van schilderwerk.

ISO is een internationale organisatie die zich bezighoudt met normalisering van producten en processen. In dit verband wordt gesproken over normalisering van producten. Het NEN vertegenwoordigt de ISO in Nederland. De nationale normcommissie voor superjachten staat onder voorzitterschap van HISWA Vereniging. Belangstellenden voor deelname aan de commissie kunnen zich melden bij het NEN.

Noot aan de redactie,