VVD


19-6-2008

Europees Parlement wil elektriciteitsbedrijven ontkoppelen

Het Europees Parlement steunt de Commissie in haar plannen om de elektriciteitsbedrijven te splitsen in een aparte netwerkbeheerder en productiebedrijf. De ontkoppeling is omstreden omdat het op verzet stuit van Frankrijk en Duitsland.

Eerder slaagde beide landen er in de Raad van Ministers in om de voorstanders van volledige eigendomssplitsing te winnen voor hun alternatief waardoor elektriciteitsbedrijven (financiële) zeggenschap behouden over het netwerk, de zogenaamde 'derde weg'.

Manders: "De stemming in het Parlement is een streep door de rekening van Frankrijk en Duitsland die dachten dat de volledige eigendomssplitsing zoals we die in Nederland al hebben van tafel was". De uitslag is goed nieuws voor bedrijven die hun netwerken al hebben afgestoten. Zij zouden namelijk een makkelijke prooi zijn voor bedrijven die volgens het Frans-Duitse compromis niet gedwongen worden om te splitsen.

Het is echter de vraag of dit voorstel van de Europese Unie uiteindelijk zal leiden tot een beter functionerende energiemarkt. Toine Manders kreeg steun voor zijn verzoek aan de Europese Commissie om aan de slag te gaan met de mogelijkheid tot het oprichten van een Europese netwerkbeheerder. Dit Europees consortium zou alle netwerken in Europa moeten beheren en het gebruik coördineren zodat de tarieven en toegang tot de netten in heel Europe gelijk wordt getrokken, maar ook de nodige investeringen plaatsvinden om de eindgebruikers te verzekeren van levering van energie in Europa. Manders vreest dat verzelfstandigde energienetwerken anders een makkelijke prooi zijn voor bedrijven als Gazprom. "Door alle netwerken te bundelen in één Europees superbedrijf ontstaat er in één klap een geïntegreerde Europese energiemarkt. Daarnaast neemt de transparantie enorm toe waardoor een ingewikkeld wetgevingskader overbodig wordt", aldus Manders.