Politiebond ACP

19 juni 2008

Prepensioen politie niet fiscaal belast

Het fiscaal belasten van het vroegpensioen, zoals voorgesteld door staatssecretaris De Jager (Financiën) is niet van toepassing voor de sector politie.

Eerder berichtte de ACP over de plannen van de staatssecretaris om het prepensioen fiscaal te belasten. De ACP is van mening dat dit in strijd is met de afspraken die wij een paar jaar geleden hebben gemaakt in het kader van het VPL-dossier (vroegpensioen en levensloop). Door het heffen van belasting zouden afspraken over het te behalen ambitieniveau (het bedrag dat je krijgt als je prepensioen gaat ontvangen) immers niet meer gehaald kunnen worden.

De ACP heeft daarom een brief gestuurd aan minister Ter Horst waarin we vragen om haar zienswijze op dit onderwerp. Zojuist, tijdens het landelijk overleg, heeft de minister geantwoord dat zij de mening van de ACP deelt. De minister stelt dat de plannen van De Jager alleen betrekking hebben op individuele prepensioenregelingen. De afspraken die in de sector politie gelden, zijn collectief. Deze afspraken zijn in de politie CAO vastgelegd, waardoor er geen keuzemogelijkheid bestaat voor de individuele werknemer. Hierdoor zijn de plannen voor fiscale belasting van het prepensioen niet op politiemensen van toepassing. Ook het ABP en de Belastingdienst delen deze mening.

De conclusie luidt: het plan van De Jager over fiscale belasting van prepensioenen is niet van toepassing op de sector politie, omdat de prepensioenregeling in onze sector een collectieve regeling is. Collectieve regelingen worden in de plannen van de staatssecretaris buiten beschouwing gelaten. Minister Ter Horst heeft meegedeeld dat het met de bonden afgesproken ambitieniveau nog steeds reëel haalbaar is en dat er geen consequenties zijn voor het prepensioen van politiemensen. De ACP is tevreden over de manier waarop snel duidelijkheid over dit onderwerp is gekomen.

---

Geef je stem...
Waardering: 4.0 uit 5. 1 stem(men).
Klik op een ster om je waardering vast te leggen.