Gemeente Voerendaal

19/6/2008 - Financiële situatie Voerendaal.
Voerendaal heeft niet voldaan aan de criteria van het financieel verdiepingsonderzoek. De reden daarvan is dat actuele beheerplannen met betrekking tot wegen ontbreken en de raad op dit moment nog geen beleid heeft vastgesteld over het weerstandsvermogen. Dit betekent dat de Provincie de begroting van Voerendaal tot en met 2011 elk jaar beoordeelt.
Volledigheidshalve wordt hierbij nog opgemerkt dat tot en met het begrotingsjaar 2008 Voerendaal altijd repressief toezicht heeft ontvangen.

Onderzoek
Het financieel verdiepingsonderzoek, uitgevoerd door de Provincie, gaat verder dan het traditionele begrotingsonderzoek. Met het verdiepingsonderzoek wordt de vorm van toezicht voor in principe vier jaar bepaald. Het traditioneel onderzoek houdt in dat de Provincie in haar rol als wettelijke toezichthouder, de begroting van gemeenten beoordeelt. Dit doet zij, nadat de raad de begroting heeft vastgesteld.
Vervolgens beoordeelt de Provincie de begroting op een aantal criteria, waaronder wettelijke richtlijnen en het financieel evenwicht. Aan de hand van deze beoordeling bepaalt de Provincie de vorm van toezicht.

Toezicht
Preventief toezicht betekent dat de gemeente vooraf toestemming moet hebben van de Provincie om uitvoering te geven aan de begroting

Repressief (versoepeld) toezicht wil zeggen, dat de gemeente voldoet aan de criteria en de Provincie in de loop van het begrotingsjaar slechts dient te informeren.