Gemeente Abcoude


Derde brug en Meerbad: wanneer begint de bouw?

Het voorbereiden van grote bouwprojecten kost veel tijd. Vaak heeft dit te maken met het ontwikkelen van een nieuw bestemmingsplan. Een tijdrovende procedure die door zijn verschillende momenten van inspraak zowel in termen van geld als in termen van tijd moeilijk te plannen is. Bij de projecten Derde brug en Meerbad is dit duidelijk te zien. De aanleg van de derde brug heeft de gemeente nu gepland voor de winter van 2009/2010. Voor de aanleg van de derde brug moet een deel van het bestemmingsplan Meerlanden/De Weert-Zuid (2e partiële herziening De Weert/Meerlanden-Zuid) worden herzien. Als alle fasen rond de bestemmingsplanwijziging goed lopen, is dit inderdaad haalbaar.

De plek van de derde brug Bestemmingsplannen en wijzigingen doorlopen tot 1 juli 2008 de volgende fasen. Na die datum vervalt de goedkeuringsfase en kunnen bestemmingsplannen dus sneller tot stand komen. voorontwerpfase ontwerpfase vaststelling bestemmingsplan goedkeuringsfase beroepsfase

Waar staan we nu in de procedure? Het bestemmingspan 2e partiële herziening De weert/Meerlanden-Zuid (derde brug) bevindt zich momenteel in de goedkeuringsfase. Het plan is op 13 maart 2008 vastgesteld door de gemeenteraad en heeft daarna zes weken ter inzage gelegen. Tijdens de termijn dat het bestemmingsplan ter inzage ligt kunnen, in de regel, mensen die destijds een zienswijze hebben ingediend in de ontwerpfase bedenkingen indienen bij de provincie. Ook kunnen belanghebbenden die het niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze hebben ingediend, bijvoorbeeld door een gewijzigde vaststelling, een bedenking indienen. Binnen de termijn van deze terinzagelegging zijn vijf bedenkingen ingediend bij GS. Nu is het wachten op GS die tot 7 november 2008 de tijd heeft het plan al dan niet geheel of gedeeltelijk goed te keuren.

Wat kan de procedure vertragen? Als GS het plan maar gedeeltelijk goedkeurt, of erger, onthoudt van goedkeuring dan moet het bestemmingsplan (gedeeltelijk) worden gerepareerd. Dit levert een aanzienlijke vertraging op. Hoeveel vertraging is afhankelijk van de door GS opgegeven redenen.

Keurt GS het plan goed dan kunnen de mensen die een bedenking hebben ingediend bij GS beroep aantekenen. Het beroep schorst de werking van het bestemmingsplan niet. Vraagt degene die beroep aantekent ook een voorlopige voorziening aan dan schort dit tijdelijk de werking van het bestemmingsplan op totdat de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State uitspraak heeft gedaan over de voorlopige voorziening. Willigt deze voorzitter het verzoek om voorlopige voorziening in, dan treedt het goedgekeurde bestemmingsplan nog niet in werking voordat het beroep is behandeld. Anders treedt het plan in werking na de afwijzing van het verzoek om voorlopige voorziening.

In het ergste geval Helaas kan de gemeente niet geheel inschatten met hoeveel vertraging we redelijkerwijs rekening zouden moeten houden. Het is zoals uit het bovenstaande verhaal blijkt afhankelijk van meerdere factoren. Stelt bijvoorbeeld de Raad van State de voorlopige voorziening in dan kan de derde brug pas op zijn vroegst in de winter van 2010/2011 worden aangelegd. Naast dat de gemeente een dergelijke vertraging zou betreuren kost het naast tijd ook geld en energie.

Appartementen aan het water En het Meerbadterrein? Voor het Meerbadterrein ontwikkelt de gemeente een nieuw bestemmingsplan, dat nu aan het einde van de ontwerpfase zit. Het ontwerpbestemmingsplan Meerbad 2008 ligt voor iedereen ter inzage. U kunt tot en met 17 juli 2008 uw zienswijzen op dit ontwerpbestemmingsplan indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Abcoude. Dan is het aan de raad het bestemmingsplan vast te stellen, waarna het wederom ter inzage gelegd wordt. Het plan zit dan in de goedkeuringsfase, de fase waarin GS een besluit moet nemen over het bestemmingsplan en de fase waarin in de regel mensen die destijds een zienswijze hebben ingediend nu hun bedenkingen kunnen indienen bij GS.

Vrijstelling Het bestemmingsplan Meerbad 2008 moet zoals u leest nog een heel traject doorlopen voor het onherroepelijk is, want na de goedkeuringsfase volgt nog de beroepsfase. Toch heeft de gemeente in de planning staan dat de woningbouw op het Meerbadterrein-Noord binnenkort van start kan. De vereniging De Lage Wal, de projectontwikkelaar van het Meerbadterrein-Noord heeft een bouwvergunning aangevraagd en de gemeente heeft deze bouwvergunning voor het realiseren van drie woongebouwen verleend op 25 maart 2008. Hiervoor is een vrijstelling verleend van het huidige bestemmingplan. Vrijstelling van het bestemmingsplan betekent dat het plan tóch mag worden uitgevoerd, ook al past het niet in het bestemmingsplan.

Start woningbouw? Omdat De Vereniging tot Behoud van het Dorpse karakter een bezwaarschrift heeft ingediend tegen deze bouwvergunning en tevens bij de rechtbank een voorlopige voorziening heeft aangevraagd is de bouw nog niet van start gegaan. Inmiddels heeft de voorzieningenrechter de voorlopige voorziening afgewezen met als reden dat de vereniging geen belanghebbende is. Het bezwaarschrift moet nog worden behandeld. De bezwaarcommissie adviseert aan B&W, die met dit advies in handen, een besluit moeten nemen. Na besluit van B&W is het voor de vereniging mogelijk om door te procederen tot hoger beroep, ook al is zij in een eerdere procedure niet-ontvankelijk verklaard. Als er geen beroep wordt aangetekend tegen dit besluit kunnen de bouwwerkzaamheden beginnen.
---

19 juni 2008 Banner zorg en overlast Burgerjaarverslag2007