Gemeente Abcoude


Tijdelijke ontheffing voor kinderopvang aan Koppeldijk

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten tot het verlenen van een tijdelijke vrijstelling voor kinderdagverblijf BORUS. Dit betekent dat het kinderdagverblijf uit Uithoorn van de gemeente mag gaan bouwen op het weiland naast de Paulusschool. De vrijstelling is verleend middels een zogenaamde artikel 17 procedure, BORUS moet de grond over uiterlijk vijf jaar in haar huidige staat overdragen aan gemeente Abcoude.

Een vrijstelling kan worden verleend wanneer een bouwplan niet in overeenstemming is met het vigerende bestemmingsplan, maar er toch zwaarwegende redenen zijn om de bouwplannen door te zetten. De reden dat het college besloten heeft tot het verlenen van de vrijstelling is gelegen in het feit dat er voor het verstrijken van de gestelde termijn van vijf jaar een nieuw bestemmingsplan voor het gebied ligt. In dit bestemmingsplan wordt de grond achter de Paulusschool aangewezen als bebouwd gebied. Dit als onderdeel van de nieuwe wijk die gepland staat in Abcoude-Zuid. Op termijn kan daar dan de kinderopvang worden gehuisvest. Ook speelt de noodzaak een rol. In Abcoude is een tekort aan kinderopvang. De nieuwbouw van BORUS zorgt er voor dat dit tekort minder wordt.

De locatie Het verlenen van een tijdelijke ontheffing is een weloverwogen keuze geweest. Behalve het knelpunt van de ruimtelijke ordening, voorzag de gemeente alleen op het gebied van verkeer problemen. Door te voorzien in parkeerplekken die gelegen zijn op het terrein van Borus zelf, wordt dit probleem direct de wereld uit geholpen. De Koppeldijk wordt door de bouwplannen van BORUS niet gevaarlijker of drukker.

De gemeente wil de kinderopvang het liefst over het dorp verspreiden. Bij de Piet Mondriaan en de Piusschool is al opvang geregeld in de vorm van de Stichting Kinderopvang Abcoude en Omstreken. In de directe omgeving van de CNS is de bouw van kinderopvang niet mogelijk. Met het oog op de komst van de nieuwe wijk in Abcoude-Zuid is het tijdelijk vergunnen van een locatie aan BORUS de beste oplossing.
---

19 juni 2008 Banner zorg en overlast Burgerjaarverslag2007