Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college B&W Capelle a/d IJssel

Datum: 19-06-2008

Nummer: 23

Op dinsdag 17 juni 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Ontsluiting bedrijventerrein Rivium via westzijde
Het college nam kennis van de notitie over de Oranjewoudvariant van de stadsregio Rotterdam. De Oranjewoudvariant is een variant voor de verbetering van de ontsluiting van het Rivium. Hierbij wordt de ontsluiting aan de westzijde verbeterd met een aparte afrit vanaf de A16 naar het Toepad richting het Rivium. Deze variant is duur, levert onveilige situaties op en verplaatst het verkeersprobleem vooral. Daarom wordt de Oranjewoudvariant niet meegenomen in de 'Verkennende studie wegenstructuur stadsregio Rotterdam Noordoost 2010-2020'. In die studie staan voorkeursoplossingen voor de huidige verkeerssituatie genoemd. Ook nam het college kennis van het project 'Toevoegen van een rechtsafstrook aan de zuidzijde van de Kralingse Zoom viaduct'. Dit project wordt in augustus 2008 door gemeentewerken Rotterdam uitgevoerd.

Verhoging leeftijdgrens en bedrag Sport & Cultuurpas In Capelle aan den IJssel is er een kortingsbrief voor sport en cultuur. Met deze brief kunnen kinderen van 4 tot 16 jaar goedkoper sporten of zich aansluiten bij een vereniging. Ze krijgen dan E 135, - als bijdrage voor de contributie. Deze brief kan aangevraagd worden als het gezinsinkomen minder dan E 1.450, - is voor samenwonenden met kinderen of minder dan E 1.300, - alleenstaande ouders. Het college besloot de leeftijdsgrens van de kortingsbrief per 1 augustus 2008 te verhogen van 16 naar 18 jaar. Ook besloot het college de contributiebijdrage te verhogen van E 135, - naar E 250, -.

Programmabegroting 2009 en meerjarenraming Koepelschap Buitenstedelijk Groen Het college stemde in met de ontwerpbrief aan het algemeen bestuur van het Koepelschap Buitenstedelijk Groen over haar programmabegroting 2009 en haar meerjarenraming 2010-2012. Hierin stelt Capelle aan den IJssel dat zij met beide ontwerpen niet instemt. Daarnaast dringen wij aan op een gesprek tussen het Koepelschap en de StadsRegio over de bestaande onduidelijkheid over rollen en verantwoordelijkheden ten aanzien van de ontwikkelkosten. Capelle aan den IJssel vraagt het Koepelschap uiterlijk 1 oktober a.s. een actieplan op te stellen om het probleem van de free riders aan te pakken.

Resultaten benchmark Hulp bij het huishouden 2007
Het college nam kennis van de uitkomsten van de benchmarkrapportage 'Hulp bij het huishouden 2007', als laatste onderdeel van de benchmark Wmo 2007 van SGBO. Met deelname aan de benchmark voldoet Capelle aan den IJssel aan haar verantwoordingsplicht in het kader van de Wmo. De rapportage wordt ter informatie aan de Wmo-adviesraad voorgelegd.

Notitie 'Tactisch kader Operationeel Verkeersmanagement Zuidvleugel, regio Rotterdam' Het college stemde in met de notitie 'Tactisch Operationeel Verkeersmanagement Zuidvleugel, regio Rotterdam'. Hierin staat een visie beschreven voor versterking van samenwerking tussen wegbeheerders op het gebied van dynamisch verkeersmanagement. Deze notitie werd eerder al vastgesteld door de stadsregio Rotterdam.

Rapportage Klanttevredenheidsonderzoek individuele Wmo-voorzieningen 2007 Het college stelde de rapportage vast van het Klanttevredenheidsonderzoek naar de individuele Wmo-voorzieningen in 2007. Uit het onderzoek blijkt dat Capelse cliënten zeer tevreden zijn over de hulp bij het huishouden. Zij geven daarvoor een gemiddeld rapportcijfer 8.0. Voor de aanvraagprocedure bij het Wmo-loket wordt het rapportcijfer 7,5 gegeven en voor voorzieningen voor mensen met een lichamelijke beperking een 7,3. Het overgrote deel van de respondenten (91%) vindt dat de ondersteuning door voorzieningen zeer veel of redelijk bijdraagt aan het hoofddoel van de Wmo. Namelijk het bevorderen dat mensen langer zelfstandig kunnen wonen en mee kunnen doen aan de maatschappij. Verder besloot het college om de rangorde van de zorgleveranciers in de Zorgcatalogus niet aan te passen en de rapportage van het onderzoek en het besluit hierover ter informatie beschikbaar te stellen aan de Wmo-adviesraad.

Verslag monumentencommissie 1-8-2005/31-12-2007
Het college nam kennis van het verslag van de monumentencommissie over de periode 1 augustus 2005 tot 31 december 2007. In het verslag staan alle adviezen over die periode over mogelijke uitbreiden van de dorpsgezichten en monumenten. Tevens worden wijzigingen in de rol van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) belicht.

Onterecht aanmaning
Het college besloot verontschuldigingen aan te bieden aan de heer Van Eijnhoven voor een ten onrechte verzonden aanmaning. Hij had de aanslag al voldaan en vond dat het traject invordering te snel wordt ingezet.