D66

Laat Iers nee geen rem zijn op democratisering EU

18 juni 2008

D66 wil dat het kabinet met plannen komt om bredere steun te verwerven voor Europese samenwerking. D66-Europarlementariƫr Sophie in `t Veld reageert teleurgesteld op de afwijzing van het Verdrag van Lissabon door de Ierse bevolking. Volgens de sociaal-liberaal wordt het lastig om een oplossing te vinden die voor zowel de Ieren als de andere 26 EU-lidstaten bevredigend is.

Europese problemen bestrijden

In 't Veld: "De meeste landen willen de EU democratischer en slagvaardiger maken, en steunen daarom het Verdrag. De Ierse bevolking heeft het Verdrag echter afgewezen. Daarom moeten de regeringsleiders duidelijker de noodzaak van Europese samenwerking uitleggen. Grote problemen als klimaatverandering, olieprijzen en internationale criminaliteit wachten niet. Alleen via nauwere Europese samenwerking kunnen ze bestreden worden. In 't Veld vraagt de Nederlandse en andere regeringsleiders snel actie te ondernemen: "Na het Nederlandse en Franse referendum bleef het te lang stil. Europese burgers hebben er recht op dat de EU snel democratischer en slagvaardiger wordt."

Democratische controle

In de Tweede Kamer vraagt D66 het kabinet te komen met plannen om de EU verder te democratiseren.. Binnen de kaders van de huidige Europese verdragen is het al mogelijk om meer democratische controle uit te oefenen op Europese besluitvorming. Binnen het Verdrag van Nice uit 2000 zijn er al mogelijkheden zijn om onderwerpen op het gebied van Justitie en Binnenlandse Zaken onder de democratische controle van het Europees Parlement te laten vallen. Omdat het Verdrag van Lissabon deze zaken ook regelt, is daar geen gebruik van gemaakt. Nu het Verdrag voorlopig van de baan is wil D66 weten op welke termijn deze mogelijkheid alsnog gebruikt kan worden. Pas dan kan daadwerkelijke democratische controle plaatsvinden.

---