Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten 18 juni 2008 19 juni 2008

Algemene Politieke Beschouwingen bij de Voorjaarsnota 2008 Een belangrijk moment van het Statenjaar: de Algemene (politieke) Beschouwingen. De fractievoorzitters van Provinciale Staten debatteerden met elkaar én met het college van Gedeputeerde Staten over politieke hoofdlijnen en het collegebeleid voor het komende jaar. Provinciale Staten hebben de Voorjaarsnota 2008 vastgesteld. De fractie van D66 stemde tegen de Voorjaarsnota.

Moties
De volgende moties zijn aangenomen:

Isolatie van woningen
Provinciale Staten roepen het college van Gedeputeerde Staten op zich in te spannen woningbouwcorporaties aan te zetten tot het versneld aanpakken van de isolatie van woningbestanden en deze aanpak te ondersteunen. Dit in het kader van het Energieakkoord Noord-Nederland. Een motie van de Partij van de Arbeid hiertoe is met algemene stemmen aangenomen.
Provinciale Staten willen verder dat het college subsidie- en financieringsarrangementen ontwikkelt, waarmee particuliere woningeigenaren kunnen worden gestimuleerd hun woning te isoleren.

Provinciale Staten vinden het gewenst de afhankelijkheid van fossiele energiebronnen te verminderen, de emissie van broeikasgassen te reduceren en de energielasten van burgers te verminderen. Zij zijn van mening dat de verbetering van isolatie van woningen hierin sterk kan bijdragen en vinden dat er prioriteit geven moet worden aan de sociale woningbouw en koopwoningen van woningeigenaren met een laag inkomen.

Nadelige gevolgen van bevolkingskrimp bestrijden Provinciale Staten zien dat de krimp van de bevolking in delen van de provincie een bedreiging vormt voor de leefbaarheid en de voorzieningen. Een motie van de Partij van de Arbeid, waarmee het college wordt opgeroepen te onderzoeken of met gemeenten in krimpgebieden een samenhangende meerjarenagenda kan worden ontwikkeld om de nadelige gevolgen van bevolkingskrimp te bestrijden, is met algemene stemmen aangenomen. Provinciale Staten zijn van mening dat het noodzakelijk is dat van rijkswege extra middelen beschikbaar komen om de gevolgen van bevolkingskrimp op een goede wijze te kunnen opvangen.

Verlening subsidies van kleinere omvang mogelijk houden: subsidiedrempel vervalt
Provinciale Staten zijn van mening dat door de subsidiedrempel van EUR 2.500 die het college van Gedeputeerde Staten van plan is te hanteren veel subsidies voor nuttige doeleinden gaan verdwijnen. Provinciale Staten hebben met een motie van de Partij van de Arbeid, het CDA en de ChristenUnie het college van Gedeputeerde Staten opgeroepen te zoeken naar alternatieve oplossingen en dus de subsidiedrempel te laten vervallen. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen. Oplossingen waarmee enerzijds subsidietoekenning doelmatiger kan plaatsvinden, maar waarmee anderzijds het mogelijk blijft om subsidies van kleinere omvang voor nuttige doeleinden te blijven toekennen.

Kwaliteit particuliere woningvoorraad
Provinciale Staten hebben het college van Gedeputeerde Staten verzocht Provinciale Staten op korte termijn te informeren over de mogelijkheden die het college ziet om - samen met relevante publieke en private partijen - gericht mee te investeren in de kwaliteit van de particuliere woningvoorraad in 'krimpgebieden'. Een motie van het CDA hiertoe is met algemene stemmen aangenomen.
De Staten zijn van mening dat een katalysator nodig is om het investeren in de kwaliteit van dit woningsegment op gang te brengen. Oost-Groningen is qua voorziene ontwikkelingen en sociaaleconomische structuur geschikt voor een pilotproject op dit gebied vinden de Staten. Zij vinden ook dat er al Provinciale fondsen zijn die ingezet kunnen worden bij de verbetering van woningen met een specifiek doel, zoals energiebesparing of het levensloopbestendig maken van een woning.

Achtergrond
In Groningen wordt een bevolkingsdaling verwacht, wat gevolgen zal hebben voor het woningbouwbeleid en de leefbaarheid. Corporaties zetten stevig in op de kwaliteit van de woningmarkt. Corporaties bedienen echter slechts 30 tot 40% van de woningmarkt. Het overige deel is in particuliere handen.
ABF Research heeft vastgesteld dat mobiliteit in de woningmarkt zal afnemen en dat vooral de particuliere huizenbezitters aan de onderkant van de woningmarkt hier de negatieve gevolgen van zullen ondervinden. Landelijk is er geen regeling voor particuliere woningbouwverbetering. Verder lijken gemeenten in Oost-Groningen niet de schaal te hebben om eigenhandig met regelingen voor particuliere woningverbetering te komen.

Dorpshuizen platteland
Provinciale Staten hebben met een motie van het CDA het college verzocht te onderzoeken welke maatregelen genomen kunnen worden om tegemoet te komen aan de zorgelijke situatie van de dorpshuizen op het Groninger platteland. Deze motie is met algemene stemmen aangenomen door Provinciale Staten. De Staten vragen het college met de motie de verschillende regelingen van de provincie voor dorpshuizen, en de daarbij behorende criteria te betrekken.
Provinciale Staten constateren dat er in Groningen ongeveer 130 dorpshuizen zijn in kleinere en grotere dorpen. Een substantieel deel daarvan heeft grote onderhoudsachterstanden, waarbij een groot percentage binnen een aantal jaar niet meer voldoet aan de bouwtechnische eisen, dan wel de eisen van de gebruikers. De provincie voorziet momenteel in de Regeling Multifunctionele Centra, de regeling Energiebesparing Dorpshuizen en Sportverenigingen en het project Levende Dorpen.
Voor de dorpshuizen in de kleine kernen is het zeer moeilijk om aanvullende voorzieningen in de dorpshuizen onder te brengen en daarmee te voldoen aan de criteria voor de regeling Multifunctionele Centra voor dorpshuizen, aangezien deze voorzieningen er niet (meer) zijn. Dorpshuizen vervullen een buitengewoon belangrijke rol voor de leefbaarheid van het dorpsleven vinden de Staten. Zeker door het verstrekken van allerlei andere voorzieningen.

Eigen Kracht-conferenties
Een motie van de ChristenUnie waarmee het college van Gedeputeerde Staten wordt verzocht erop toe te zien dat de 60 Eigen Kracht-conferenties, die voor dit jaar zijn afgesproken en waarvoor het geld door de provincie ter beschikking is gesteld door Bureau Jeugdzorg, worden uitgevoerd, is met algemene stemmen aangenomen.

In april 2008 heeft het college EUR 270.000 ter beschikking gesteld aan Bureau Jeugdzorg voor het organiseren van 60 Eigen Kracht-conferenties. In het eerste kwartaal van 2008 heeft Bureau Jeugdzorg geen Eigen Kracht-conferenties gestart. Bureau Jeugdzorg heeft aangegeven dit jaar te willen inzetten op (minimaal) 45 conferenties.
De Staten zijn van mening dat de capaciteit bij de Eigen Kracht Centrale, de uitvoerder, voldoende is om dit jaar de afgesproken 60 conferenties uit te kunnen voeren voor de provincie Groningen. De inzet van Eigen Kracht-conferenties wordt door Provinciale Staten van Groningen breed gedragen.

Subsidie voor project Perspectief van Stichting Vluchtelingenwerk Een motie van de ChristenUnie waarmee het college van Gedeputeerde Staten is gevraagd de subsidie voor het project Perspectief van de Stichting Vluchtelingenwerk Nederland substantieel te verhogen is aangenomen. Professionele begeleiding en hulpverlening kunnen hierdoor weer volledig worden geboden. De fractie van de VVD stemde tegen deze motie. Met een mondeling amendement van de ChristenUnie is besloten de subsidie substantieel met EUR 15.000 te verhogen. De VVD stemde ook tegen dit amendement.

Met het project Perspectief worden Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (AMA's) juridisch en maatschappelijk begeleid. Het college van Gedeputeerde Staten heeft zijn waardering van dit project al uitgedrukt in een subsidiebedrag van EUR 50.000. De Stichting heeft echter een subsidieaanvraag van EUR 115.000 ingediend. Op dit moment is volledige professionele begeleiding en hulpverlening in het huiskamerproject niet (meer) mogelijk. Voor een zorgvuldige begeleiding van vrijwilligers en stagiaires kan niet altijd gezorgd worden.

De groep AMA's is een kwetsbare groep met een verhoogde kans om in het criminele en illegale circuit te vervallen. De Staten vinden begeleiding van en hulpverlening voor deze groep van groot belang.

Behoud karakter landschap 'de Oude Riet'
De intrinsieke waarde van het gebied rond de Oude Riet ten westen en noorden van Noordhorn staat onder druk. Provinciale Staten hebben een besluit genomen ten aanzien van de brug en het wegtracé N356. Het college van Gedeputeerde Staten heeft aangegeven mogelijkheden te zien om - in aanvulling op de afgewezen variant 5 - een 'plus' te realiseren waarbij de Oude Riet herkenbaar in het landschap aanwezig blijft en het gebied voor wandelaars toegankelijker wordt. Provinciale Staten zijn van mening dat het landschap 'de Oude Riet' uitermate waardevol is en het karakter zoveel mogelijk behouden moet blijven. De Staten hebben met een motie van GroenLinks het college van Gedeputeerde Staten gevraagd in beeld te brengen welke mogelijkheden er zijn voor een aangepaste plus, uitgaande van het gekozen tracé. Ook willen de Staten weten welke kosten daaraan verbonden zijn. De fractie van de VVD stemde tegen.

Het hele jaar door vlaggen
Een motie van D66 om het hele jaar door de Europese vlag te laten wapperen bij iedere gelegenheid dat de provincie vlagt is aangenomen. De Staten zien dit als duidelijk signaal dat Groningen zich verbonden voelt met Europa.
Tegen de motie stemden de fractie van de SP en de Partij voor de Dieren. Verder stemden de volgende Statenleden tegen: Jager (CDA), mevrouw de Winter-Wijffels (CDA), Krajenbrink (CDA), Brouns (CDA), mevrouw Van Kleef (CDA) en Kruithof (VVD).

Amendementen
De volgende amendementen zijn aangenomen:

Dekking voor verval subsidiedrempel
Provinciale Staten hebben besloten vanuit het beschikbare flexibel budget met EUR 37.500 te reserveren als dekking voor het laten vallen van de maatregel 'instellen van een subsidiedrempel'. Het amendement van het CDA hiertoe is met algemene stemmen aangenomen. Provinciale Staten vinden het voorstel van het college een subsidiedrempel van met EUR 2.500 in te stellen onwenselijk. Een motie om deze maatregel te laten vallen is aangenomen.

Cultuurnota
Provinciale Staten hebben besloten EUR 100.000 vanuit het beschikbare flexibel budget vrij te laten vallen naar de algemene middelen. Dit om additionele financiële ruimte te kunnen creëren bij de behandeling van de cultuurnota. De Staten hebben hierdoor de mogelijkheid om in te spelen op onder meer de volgende ontwikkelingen:
* de definitieve behandeling van de cultuurnota vindt na de zomer plaats en dus na vaststelling van de Voorjaarsnota en de 5e wijziging van de begroting 2008;

* er is nog een inspraakprocedure voorzien voor instellingen die betrokken zijn bij de cultuurnota. Er moet volgens de Staten ruimte zijn om die inbreng ook (financieel) te vertalen naar een bijstelling van de cultuurnota;

* de Staten moeten nog worden geinformeerd over de ingediende en niet gehonoreerde aanvragen voor subsidie;

* de Staten krijgen signalen over financiële problemen die zich voordoen bij diverse instellingen. Mogelijk zijn die van invloed op de cultuurnota.

De fractie van de VVD stemde tegen dit amendement.

Ingediende notitie CDA
De fractie van het CDA heeft een gezamenlijke notitie van de CDA-fracties van Groningen, Drenthe en Fryslân ingediend met als titel: Hoe kunnen Statenleden hun verantwoordelijkheid voor de subsidieverlening door het SSN beter nemen?
Deze notitie wordt op woensdag 3 september 2008 behandeld in de Statencommissie Bestuur en Financiën.

19 juni 2008