VVD


19-6-2008

Europees Parlement tegen chloorkippen

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft vandaag een gezamenlijke resolutie aangenomen, waarin zij het voorstel van de Europees Commissie voor het toelaten van gedecontamineerd pluimveevlees (kippen die door een chloorbad zijn gehaald) verwerpt.

VVD-europarlementariër Jan Mulder is één van de auteurs van die resolutie en is blij dat deze met een grote meerderheid vandaag door het EP werd aangenomen. Mulder: "Deze resolutie is een zeer helder signaal van het Europees Parlement: we willen geen chloorkippen."

De VS oefenen druk uit op de Europese Unie om ook pluimveevlees te accepteren dat een antimicrobiële behandeling heeft ondergaan. De Europese Commissie heeft in reactie daarop een voorstel gepresenteerd om gedecontamineerd pluimveevlees toe te laten. Jan Mulder is vanwege verschillende redenen tegen de import van gedecontamineerd pluimveevlees. Zo is het niet zeker of de veiligheid van het product daadwerkelijk verbetert door de behandeling en heeft het bovendien mogelijk schadelijke milieugevolgen voor het oppervlaktewater. Daarnaast zou het tot concurrentieverstoringen leiden voor de Europese pluimveesector.

Mulder: "De Europese pluimveesector heeft onder dwang van Europese regelgeving vele miljoenen geïnvesteerd om salmonella terug te dringen via een ketenbenadering. Het zou niet eerlijk zijn tegenover onze boeren als we nu ineens Amerikaans vlees toelaten dat alleen in het slachthuis even door een chloorbad wordt gehaald."

Mulder: "De VS mogen nu al pluimveevlees naar Europa exporteren, als het maar niet die antimicrobiële behandeling heeft ondergaan. De export van Europees pluimveevlees naar de VS is overigens wel verboden, dus ik denk dat we eerder de VS van protectionisme mogen beschuldigen."

Jan Mulder probeerde het onderwerp via zijn liberale fractie al een tijdje op de agenda van de plenaire vergadering van het Europees Parlement te krijgen. Daartoe stelde hij een mondelinge vraag aan de Europese Commissie op. De andere politieke fracties wilden echter enkel een verklaring van de Europese Commissie agenderen. De tekst van de mondelinge vragen die Jan Mulder opstelde kunt u nalezen via onderstaande link:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+OQ+O- 2008-0051+0+DOC+XML+V0//NL&language=NL