Gemeente Rotterdam

Nr. 110
19 juni 2008

Rotterdam lanceert Sociale Index

Rotterdam presenteert vandaag als eerste in Nederland de Sociale Index. De Sociale Index is een uniek instrument om de sociale kwaliteit in een buurt te meten. De index geeft aan hoe de inwoners er voor staan op het gebied van werk, opleiding, taalbeheersing en inkomen, maar ook hoe bewoners hun eigen gezondheid beoordelen en wat ze vinden van (de voorzieningen in) de eigen wijk. Ruim 11.000 Rotterdammers zijn geïnterviewd voor de Sociale Index.

De Sociale Index is meer dan een meetinstrument. De index brengt straks voor de 64 gebieden waarin de stad is opgedeeld in kaart wat de sterke en zwakke punten zijn. Daarop is dan gebiedsgerichte actie mogelijk, ook door maatschappelijke partners zoals woningbouwcorporaties, scholen en welzijnsorganisaties. Bij de presentatie van de Sociale Index vandaag formuleerde wethouder Jantine Kriens het zo: "iedereen weet dat je in het Molenlaankwartier onbezorgder woont dan in de Tarwewijk. Met de Sociale Index objectiveren we deze gevoelens en kunnen we ons gezamenlijk inspannen om van elke buurt een plek te maken waar het prettig wonen is."

Categorieën
De Sociale Index deelt wijken en deelgemeenten in vijf categorieën in: sociaal zeer zwak ( 7.0). De eerste Sociale Index meet 12 sterke, 20 voldoende, 25 kwetsbare en 7 probleemwijken. De Tarwewijk is de laagst scorende wijk, het Molenlaankwartier scoort het hoogst.

Er zijn vier aspecten onderzocht: capaciteiten, leefomgeving, meedoen en sociale binding. Bij capaciteiten gaat het om gezondheid, opleidingsniveau en beheersing van de Nederlandse taal. Verder zijn er vragen gesteld over buitenruimte, voorzieningen in de wijk, ervaringen met discriminatie, sociale contacten en woonplezier.

De Sociale Index is opgebouwd uit feitelijke gegevens (30%) en meningen van bewoners (70%). Een zelfde verhouding als de Rotterdamse Veiligheidsindex. Ruim 11.000 Rotterdammers zijn geïnterviewd. Volgend jaar vindt de volgende meting plaats.

klik op: RotterdamDATA.

Noot voor de redactie/