Gemeente Echt-Susteren


Verkeersquiz 2008

Spanning en sensatie op woensdag 11 juni in sporthal In de Bandert. 350 leerlingen uit groep 7/8 van elf basisscholen uit onze gemeente streden om de winst in de verkeersquiz 2008. De basisschool die de meeste punten wist te behalen was t Keuningshofke uit Koningsbosch. De quiz werd mogelijk gemaakt door de gemeente Echt-Susteren, Opleidings- en Trainingscentrum Rijden te Oirschot (onderdeel van Defensie), stadstoezicht Roermond en politie Roermond.

Alle deelnemers aan de quiz legden afgelopen jaar hun verkeersexamens af en waren dus goed voorbereid. Net als in 2006 trok basisschool 't Keuningshofke echter aan het langste eind en sleepte de wisselbeker in de wacht. Ondanks deze winst ging echter niemand met lege handen naar huis. Na afloop ontving Iedere school een herinneringsbeker die wethouder Bocken uitreikte aan de captains van de klassen en alle leerlingen kregen als aandenken een budon mee naar huis.

Veiligheidslabel

Om het verkeer veiliger te maken, stimuleren het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en de gemeente Echt-Susteren verkeerseducatie op scholen. Wanneer kinderen zich al vanaf jonge leeftijd bewust zijn van de gevaren in het verkeer en daarmee leren omgaan, vermindert dit de kans op ongelukken. De afgelopen jaren heeft Echt-Susteren als hoogste stijger in de ongevallenregistraties gescoord, daarom maakt de gemeente structureel geld vrij voor verkeerseducatie. Dit leidt vanaf 2007 tot een lichte daling van de ongevallencijfers. Om scholen te stimuleren om aandacht te besteden aan verkeerseducatie heeft het ROVL het Limburgs Verkeersveiligheidslabel ontwikkeld, een onderdeel van het landelijke verkeersveiligheidslabel. Het Veiligheidslabel kan een school verdienen wanneer zij veel aandacht geeft aan verkeerseducatie. De provincie stelt hier materiaal voor beschikbaar. Veel scholen voldoen al aan de normen die hiervoor gelden. Ook Echt-Susteren pleit er sterk voor om kinderen bewust te maken van de uitdagingen en de gevaren van het verkeer. De jaarlijkse Verkeersquiz is dan ook een mooi hoogtepunt om de kennis van de kinderen op een leuke manier te testen.