Vlaamse Overheid

gemeenten


14 onderwijsprojecten in kleinere steden en gemeenten

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

donderdag 19 juni 2008
Met projecten rond time-out, brugfiguren, huiswerkbegeleiding en taalstimulering ontwikkelen kleinere steden en gemeenten een lokaal onderwijsbeleid voor alle scholen op hun grondgebied. Minister van Onderwijs Vandenbroucke trekt een half miljoen euro uit voor de projecten van 14 kleinere steden en gemeenten. De projecten kaderen in het decreet lokaal flankerend onderwijsbeleid.

"Steden en gemeenten zijn de ideale partners om ervoor te zorgen dat er op het terrein effectief aan gelijke kansen gewerkt wordt. Via deze projecten kan het lokale bestuur álle scholen op haar grondgebied stimuleren om kansarme gezinnen zoveel mogelijk bij de school te betrekken. Zo kunnen álle kinderen de onderwijsladder met zoveel mogelijk kansen beklimmen" zegt minister Vandenbroucke.

Steeds meer steden en gemeenten voeren een actief lokaal beleid voor welzijn, jeugd, sport, cultuur, milieu, ... In dat perspectief zien zij scholen -en niet alleen de eigen gemeentelijke scholen- als een belangrijke partner en werken zij intensief met hen samen. Zij ondersteunen plaatselijke projecten of samenwerkingsverbanden, organiseren samenwerking tussen diensten, voorzieningen en instellingen en stimuleren een gemeenschappelijke visie.

Niet alleen grote centrumsteden worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen op vlak van gelijke onderwijskansen. Ook kleinere steden en gemeenten tellen heel wat kansarme gezinnen. De goedgekeurde projecten hebben allemaal een hefboomfunctie voor kinderen en jongeren die hun talenten en vaardigheden momenteel niet maximaal kunnen ontwikkelen. De rol van het onderwijs is hierin cruciaal.

In Willebroek bv. betrekt men weinig geletterde ouders meer bij de school door eenvormige pictogrammen in de klassen te gebruiken. In Houthalen-Helchteren organiseert men wijkgerichte Letterklasjes om kinderen van het eerste en tweede leerjaar op een speelse manier taalvaardigheid en woordenschat bij te brengen. In Lokeren bouwt een brugfiguur een vertrouwensband op met de ouders en stimuleert hen bv. om voor te lezen thuis. In Diest zorgt een taalstimuleringsproject ervoor dat de overstap van kleuter- naar lagere school vlotter kan verlopen. In Menen werkt men samen met De Katrol: twee avonden per week gaan hogeschoolstudenten langs bij kinderen uit kwetsbare gezinnen voor studieondersteuning.

In bijlage vindt u een lijst met de goedgekeurde projecten. Elk project wordt kort beschreven en onderaan vindt u de contactgegevens van de schepen van Onderwijs die u meer kan vertellen over het project.

Meer informatie over lokaal flankerend onderwijsbeleid vindt u op www.ond.vlaanderen.be/lokaalbeleid/

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be