Gemeente Tiel


Gesprek over Hertenkamp

De afgelopen twee weken is er veel te doen rond het hertenkamp in Tiel. De dreigende sluiting leidt tot emoties en onbegrip richting de gemeente. Op initiatief van wethouder Anker was er begin deze week (maandag 16 juni 2008) een gesprek tussen Actiecomité 'Handen af van ons Dierenpark', het bestuur van de Stichting Dierenpark Tiel en Stichting Hertogenwijk.

In dit gesprek hebben alle partijen hun standpunten kunnen weergeven. Het actiecomité en het bestuur van Stichting Dierenpark Tiel maken zich vooral zorgen om de positie van de beheerder en daarmee het voortbestaan van het park. Stichting Dierenpark Tiel heeft aangegeven dat het niet haalbaar is de dieren te blijven verzorgen als de gemeente niet nogmaals een extra krediet verleent. Hun standpunt is: Zonder beheerder geen dieren, en dan moet het hertenkamp dicht.

De wethouder heeft uitgelegd dat de gemeentelijke subsidie voor het hertenkamp niet is veranderd. Door de afbouw van een landelijke subsidie op ID-banen zijn de beheerskosten toegenomen. De gemeente heeft het salaris van de beheerder twee jaar tijdelijk aangevuld. Het is aan de gemeenteraad om aan te geven of zij nogmaals extra geld aan de stichting wil geven om de beheerder in dienst te kunnen houden. Deze kwestie wordt door de politieke partijen besproken tijdens de openbare vergadering van de commissie bestuur op donderdag 26 juni 2008. let op: deze vergadering begint om 18.30 uur. Hertenkamp staat om 19.00 uur op agenda.

Tijdens het overleg is verder gesproken over de samenwerking met Stichting Duurzaam Rivierenland. Beide stichting voeren nu deels dezelfde taken uit. Door de krachten te bundelen kan er mogelijk efficiënter worden gewerkt. De samenwerking heeft als doel beide stichtingen meer financiële zekerheid op de lange termijn te bieden. Stichting Dierenpark Tiel heeft in het overleg bevestigd dat zij de voordelen van deze samenwerking ziet. Zij heeft dit ook vastgelegd in een intentieverklaring.

De wethouder benadrukte nogmaals dat het hertenkamp een park is voor de inwoners van Tiel en dat blijft het. Samen met de stichtingen is een idee uitgewerkt in een haalbaarheidsonderzoek. Dit idee is de hertenkamp om te bouwen in een educatieve kinderboerderij, met meer speelgelegenheid voor kinderen en meer ruimte voor omwonenden en verder iedereen die daar wil recreëren.

De wethouder neemt de protesten vanuit de samenleving erg serieus. Daarom is afgesproken dat de gemeente en het actiecomité gezamenlijk een bewonersavond voorbereiden om er achter te komen wat de toekomst moet zijn van het hertenkamp. De stichting Hertogenwijk speelt hier ook een rol in. Ze is in de gesprekken over de nieuwe toekomst van het hertenkamp tot nu toe alleen toehoorder geweest. De stichting bestrijdt nadrukkelijk de suggestie dat wijkbewoners al een uitspraak zouden hebben gedaan over de toekomst van het park.

Vervolgens kijkt de Stichting Dierenpark Tiel, samen met haar samenwerkingspartners, of dit toekomstbeeld (financieel) haalbaar is.

Meer informatie
Voor vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met Publieksvoorlichting, telefoonnummer: (0344) 63 73 68.

Lees ook het persbericht van 14-06-2008 Nieuwe toekomst voor Dierenpark Tiel

Adresgegevens
Bezoekadres: Achterweg 2, 4001 MV Tiel
Postadres: Postbus 6325, 4000 HH Tiel.

Laatst bijgewerkt: 19 juni 2008