Senternovem


19-06-2008 | Besluit voor landbodems vanaf 1 juli 2008 in werking

Op 1 juli 2008 treedt het Besluit bodemkwaliteit in werking voor het toepassen van bouwstoffen, grond en baggerspecie op landbodems. Gemeenten met een geldige bodemkwaliteitskaart kunnen gebruikmaken van overgangsrecht. Voor gemeenten die geen (geldige) bodemkwaliteitskaart hebben geldt automatisch het Besluit bodemkwaliteit. Als gevolg van overgangsregels zijn er drie verschillende situaties mogelijk per 1 juli:

1. De gemeente maakt gebruik van het overgangsrecht. Veel gemeenten hebben een geldige bodemkwaliteitskaart. Deze kunnen zij tot maximaal 5 jaar na 1 juli (of eerder als de kaart verloopt) blijven gebruiken.. Dit betekent dat grondverzet na 1 juli volgens de bestaande regels in de bodemkwaliteitskaart, het bijbehorende bodembeheerplan en de Vrijstellingsregeling grondverzet plaatsvindt. Voor de gebieden die niet in de bodemkwaliteitskaart zijn opgenomen geldt het generieke kader (zie situatie 2).


2. Het generieke kader van het Besluit is van toepassing. Deze situatie treedt op bij gemeenten zonder een (geldige) bodemkwaliteitskaart en bij gemeenten die direct over willen naar het Besluit bodemkwaliteit. Dit betekent dat per 1 juli het generieke beleidskader geldt. Tenzij een gemeente al gebiedsspecifiek beleid heeft vastgesteld (zie situatie 3). In het generieke kader moet worden getoetst aan de kwaliteit en functieklasse van de ontvangende bodem. Een functiekaart is daarom verplicht. Ontbreekt deze functiekaart, dan mag alleen schone grond en baggerspecie worden toegepast.


3. Het gebiedsspecifieke kader is van toepassing Vanaf 1 juli kan de gemeente ook gebiedsspecifiek beleid vaststellen. De gemeente bepaalt dan zelf de normen voor het toepassen van grond en baggerspecie. Dit kan voor bepaalde stoffen en voor bepaalde (deel)gebieden. Voor het vaststellen moet een democratische procedure worden doorlopen. De verwachting is dat op
1 juli nog geen gebiedsspecifiek beleid is vastgesteld.

Hoe weet u welke situatie vanaf 1 juli 2008 in een bepaalde gemeente geldt?
Als toepasser kunt u bij de gemeente waar de toepassing plaatsvindt informeren welke van de bovenstaande situaties per 1 juli aan de orde is. Via de website www.biells.nl is op dit moment al zichtbaar welke gemeenten een bestaande bodemkwaliteitskaart hebben (en waarschijnlijk gebruik maken van het overgangsrecht) en welke nog geen kaart hebben (en dus terugvallen op het generieke beleid). In de toekomst vindt u meer informatie op deze website.

Meer informatie

Besluit bodemkwaliteit