Provincie Noord-Holland

Datum

19-6-2008

Onderwerp

Digitalisering Noord-Hollandse archieven

Jasmijn Gerichhausen

De archieven van verschillende overheden in de provincie Noord-Holland worden langzamerhand gedigitaliseerd. Originelen van papieren archieven mogen, na vervanging, vernietigd worden. Het is wel belangrijk dat de provincie toetst waaraan het nieuwe digitale archief moet voldoen. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben daarom de Beleidsregel vervanging archiefbescheiden 2008 vastgesteld.

In de beleidsregel staat hoe de overheden moeten overschakelen naar een digitaal archief. Het betreft gemeenten, waterschappen, regiopolitie en instellingen die vallen onder de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Papieren archieven worden bijvoorbeeld vervangen door digitale archieven of microfilm, waarna de originelen vernietigd worden. Een zorgvuldige procedure is noodzakelijk, omdat de informatie immers wel authentiek, volledig en toegankelijk moet blijven. Voor deze vorm van digitalisering is wel toestemming (machtiging) van GS nodig. De provinciale archiefinspectie adviseert daarin.

Redenen voor de digitalisering zijn onder andere meer opslagcapaciteit en grootschalige digitalisering van veel (werk)processen in de maatschappij. Het voordeel is bovendien dat er meerdere mensen tegelijk toegang hebben tot één stuk informatie.