Milieudienst Rijnmond

Geluid slecht voor gezondheid: 1 op 12 slaapt slecht

19.06.2008
Communicatie, Tessel Kans, telefoon 010 246 8053

Geluid heeft een grote impact op de gezondheid en op de kwaliteit van leven van duizenden Rijnmonders. Ongeveer 1 op de 12 inwoners van het Rijnmondgebied slaapt minder goed doordat ze last hebben van geluid. Dit vermindert de kwaliteit van leven. Bovendien kost het de regio per jaar 200 miljoen euro.

Rijnmond meer uitdagingen

Geluidshinder moet hoog op de politieke en sociale agenda staan. Want hoewel de Rotterdamse regio niet slecht scoort vergeleken met andere grote steden, kent het gebied wel meer uitdagingen. Meer mensen gaan dichter op elkaar wonen en werken en de Tweede Maasvlakte wordt aangelegd. Als er geen maatregelen komen, neemt de geluidsbelasting in ons gebied de komende jaren meer toe dan elders. Milieumonitoring Stadsregio Rotterdam (MSR) pleit er daarom voor om geluidsprognoses ook te betrekken bij plannen op andere beleidsterreinen. Als schepen bijvoorbeeld hun elektriciteit van de wal krijgen in plaats van een dieselgenerator aan boord is dit beter voor de lucht en maakt het ook minder lawaai. Auto's en vrachtauto's kunnen schoner en stiller. Door stille banden maken ze bijvoorbeeld nog maar de helft van het geluid.

Rotterdam: 19% last van de weg

Dit is één van de resultaten van het rapport "Geluid, Gezondheid en Geld" dat MSR vandaag presenteert. MSR onderzocht wat de gezondheidskundige en economische gevolgen zijn van geluidshinder in het Rijnmondgebied. Onderdeel van dit onderzoek is een studie naar geluidshinder in drie grote steden in Nederland: Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. In alle drie de steden veroorzaakt wegverkeer de meeste hinder. Ongeveer 1 op 5 mensen ondervindt hinder van wegverkeer. Rail- en vliegverkeer veroorzaken een stuk minder hinder. Bij onderlinge vergelijking valt op dat in Rotterdam meer mensen last hebben van wegverkeer (19%), in Utrecht is meer hinder van de trein (4%) en in Amsterdam van vliegverkeer (5%).

Gezondheidseffecten

Mensen ervaren niet alleen hinder van weggeluid, het spoor, vliegtuigen of industrie. Geluid heeft ook andere gezondheidseffecten, zoals slaapverstoring en verhoogde bloeddruk. Ongeveer 1 op de 12 inwoners van het Rijnmondgebied slaapt minder goed door geluid. Slechte nachtrust kan hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten veroorzaken. Deze gezondheidsklachten gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van leven. Ze leveren door extra doktersbezoek en ziekenhuisopnamen ook een economische schadepost op van 200 miljoen euro. Bovendien betekent teveel geluid in en om het huis dat woningen minder waard worden. MSR schat dat in het Rijnmondgebied het waardeverlies van woningen ongeveer anderhalf miljard euro is.

Symposium MSR

Op donderdag 19 juni organiseert het samenwerkingsverband MSR voor de veertiende keer een symposium. De resultaten en gegevens uit het jaarlijks opgestelde themarapport en het hoofdrapport zijn vanaf deze dag beschikbaar. Uit het MSR-hoofdrapport "Het milieu in de regio Rotterdam 2008" blijkt dat de milieukwaliteit in het Rijnmondgebied dit jaar licht is verbeterd vergeleken met vorig jaar. Dit komt door de inspanningen op het gebied van energie en door een betere luchtkwaliteit. In 2007 zagen we voor het eerst sinds 2000 weer een lichte stijging van de algemene milieukwaliteit. Die trend lijkt zich voort te zetten. Een digitaal exemplaar van beide rapporten kunt u downloaden via www.msronline.nl.

Achtergrondinformatie MSR

MSR is een samenwerkingsverband van de DCMR Milieudienst Rijnmond, de provincie Zuid Holland, de stadsregio Rotterdam (mede namens de zestien regiogemeenten), de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat Zuid Holland, de Hoogheemraadschappen van Delfland, Schieland en de Krimpenerwaard, het Waterschap Hollandse Delta, de GGD Rotterdam Rijnmond en de politie Rotterdam-Rijnmond.