Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
19.06.2008
Onderzoek: brontype transvetzuren maakt geen verschil
Recentelijk zijn er een epidemiologische studie en twee
interventiestudies gepubliceerd, waarbij voor het eerst effecten van
zowel dierlijke als industriële transvetten (TFA) tegelijkertijd
worden vergeleken in relatie tot hun risico op hart- en vaatziekten.
De epidemiologische studie toont aan dat er geen associatie is tussen
inname van dierlijke TFA en het risico op hart- en vaatziekten. Er is
echter mogelijk wel een inverse associatie bij vrouwen, indien
gecorrigeerd wordt voor de inname van verzadigde vetzuren. Resultaten
van beide interventiestudies geven aan dat er geen verschillen worden
aangetoond tussen beide bronnen van TFA bij mannen, terwijl ook hier
bij vrouwen in één onderzoek verschillende effecten aantoonbaar waren.
Mogelijke verschillen in gezondheidseffecten van transvetzuren van
dierlijke en industriële oorsprong zijn nog steeds onderwerp van
discussie. Dierlijke transvetzuren ontstaan in de pens van herkauwers
als gevolg van biohydrogering van onverzadigde vetzuren, waardoor
zuivel en vlees van herkauwers transvetzuren bevatten. Industriële
vetzuren worden gevormd tijdens het gedeeltelijk harden van
plantaardige oliën via een vergelijkbaar proces, waarbij onverzadigde
vetzuren deels worden omgezet in transvetzuren.
De conclusie is tot nu toe dat er geen reden is om op basis van de
hier beschreven studies onderscheid te maken in gezondheidseffecten
tussen beide bronnen aan TFA omdat de gevonden verschillen nog niet
eenduidig zijn.
Het volledige artikel vindt u in de recentste nieuwsbrief van de Task
Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.
_____________
Referenties:
Chardigny et al. Am J Clin Nutr 2008;87:558-566.
Jakobsen et al. Int J Epidemiol 2008;37:173-182.
Motard-Bélanger et al. Am J Clin Nutr 2008;87:593-599.
Willett and Mozaffarian. Am J Clin Nutr 2008;87:515-516.