Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


19.06.2008

Onderzoek: brontype transvetzuren maakt geen verschil

Recentelijk zijn er een epidemiologische studie en twee interventiestudies gepubliceerd, waarbij voor het eerst effecten van zowel dierlijke als industriële transvetten (TFA) tegelijkertijd worden vergeleken in relatie tot hun risico op hart- en vaatziekten.

De epidemiologische studie toont aan dat er geen associatie is tussen inname van dierlijke TFA en het risico op hart- en vaatziekten. Er is echter mogelijk wel een inverse associatie bij vrouwen, indien gecorrigeerd wordt voor de inname van verzadigde vetzuren. Resultaten van beide interventiestudies geven aan dat er geen verschillen worden aangetoond tussen beide bronnen van TFA bij mannen, terwijl ook hier bij vrouwen in één onderzoek verschillende effecten aantoonbaar waren.

Mogelijke verschillen in gezondheidseffecten van transvetzuren van dierlijke en industriële oorsprong zijn nog steeds onderwerp van discussie. Dierlijke transvetzuren ontstaan in de pens van herkauwers als gevolg van biohydrogering van onverzadigde vetzuren, waardoor zuivel en vlees van herkauwers transvetzuren bevatten. Industriële vetzuren worden gevormd tijdens het gedeeltelijk harden van plantaardige oliën via een vergelijkbaar proces, waarbij onverzadigde vetzuren deels worden omgezet in transvetzuren.

De conclusie is tot nu toe dat er geen reden is om op basis van de hier beschreven studies onderscheid te maken in gezondheidseffecten tussen beide bronnen aan TFA omdat de gevonden verschillen nog niet eenduidig zijn.

Het volledige artikel vindt u in de recentste nieuwsbrief van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling.


_____________

Referenties:
Chardigny et al. Am J Clin Nutr 2008;87:558-566. Jakobsen et al. Int J Epidemiol 2008;37:173-182. Motard-Bélanger et al. Am J Clin Nutr 2008;87:593-599. Willett and Mozaffarian. Am J Clin Nutr 2008;87:515-516.