Vereniging Eigen Huis

Tarieven Waterschap Zuiderzeeland fors omhoog

Het Waterschap Zuiderzeeland (Provincie Flevoland) heeft de tarieven voor woningen en bedrijfsgebouwen (de categorie âomslag gebouwdâ) fors verhoogd.

De oorzaak van deze verhoging ligt in een andere methode van kostentoedeling binnen de verschillende categorieën van het waterschap. Het Waterschap heeft gemeend hiervoor te moeten kiezen omdat de provincie Flevoland zich ontwikkelt van een voornamelijk agrarische provincie naar een provincie met steeds meer bebouwing en bedrijven.

Woningeigenaren in Flevoland ontvangen hierdoor in 2008 een hogere aanslag dan vorig jaar. Een gezin met een eigen huis van ⬠200.000,- betaalt in 2007 ⬠249,- en in 2008 ⬠337,-.

In de nieuwe kostentoerekening betalen eigenaren van woningen en bedrijven meer waterschapsbelasting en eigenaren van ongebouwde grond (waaronder agrariërs) minder. Het kostentoedelingspercentage van de categorie gebouwd (waaronder ook woningen vallen) is dit jaar gestegen van 11% naar 45%. Voor de categorie ongebouwd is sprake van een daling van 64% naar 30%. De kostentoedeling aan de categorie ingezetenen blijft gelijk (25%).

Tegen de hoogte van de tarieven kunt u geen bezwaar aantekenen. De nieuwe kostentoedelingsmethode en de vaststelling van de nieuwe tarieven zijn door het dagelijks bestuur van het Waterschap goedgekeurd.

Vereniging Eigen Huis krijgt meldingen binnen waarbij de individuele verhoging van de waterschapslasten op 300% uitkomt. Hoewel een dergelijke lastenverhoging gebaseerd is op een democratisch genomen besluit door het waterschap (zie hierboven), vindt Vereniging Eigen Huis een dergelijke lastenstijging onacceptabel hoog.

Vereniging Eigen Huis is tegen een eenzijdige belastingdruk die vooral voor rekening van de eigenwoningbezitter komt. In het kader van de waterschapsverkiezingen in november 2008 heeft Vereniging Eigen Huis een Watermanifest opgesteld. Hierin kunt u lezen welke punten zij in de belangenbehartiging rond het thema water nastreeft.

Lees hier meer over het Watermanifest

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 4 juni 2008

---

Naar het Eigenhuis.nl forum

---