Gemeente Rhenen


Raadplegend en raadgevend referendum

De gemeente Rhenen gaat een raadplegend en raadgevend referendum invoeren. De gemeenteraad besluit op 15 juli 2008 over het voorstel tot vaststelling van een referendumverordening.

Het houden van een raadplegend dan wel raadgevend referendum draagt er toe bij dat de inwoners meer betrokken kunnen worden bij de uiteindelijke gemeentelijke besluitvorming. In het collegeprogramma 2006-2010 is opgenomen dat een raadplegend en raadgevend referendum mogelijk wordt gemaakt.

De inwoners kunnen door een referendum naast de vierjaarlijkse raadsverkiezingen ook tussentijds hun mening geven. Het referendum ziet de gemeente als een belangrijk democratisch instrument om de betrokkenheid van de inwoner bij de politiek te vergroten. Het houden van een referendum vergroot de legitimiteit van een besluit.

Een raadplegend referendum is een referendum dat op initiatief van de raad wordt gehouden, en normaliter zal gaan over een groot project of maatschappelijk vraagstuk. Een raadgevende volksstemming is een referendum dat op initiatief van de inwoners wordt gehouden.

De uitslag van een referendum is overigens niet bindend voor de gemeenteraad of kan niet in de plaats komen van een door de raad te nemen besluit. De uitkomst van het referendum moet gezien worden als een advies van de inwoners aan de gemeenteraad.

leder raadslid beslist individueel of hij/zij zich gebonden acht aan de uitslag van het referendum. Hij/zij houdt altijd het recht om bij een stemming naar aanleiding van een gehouden referendum zich uit te spreken tegen de uitkomst van de gehouden volksstemming. Hiervoor gelden echter wel zwaarwegende argumenten.

De referendumverordening heeft alleen betrekking op de zogenaamde niet correctieve referenda. Dat wil zeggen dat referenda alleen mogelijk zijn over te nemen raadsbeslissingen. Correctieve referenda, dit zijn referenda over al genomen besluiten, zijn niet opgenomen in de verordening.

Persbericht van 19 juni 2008.