Provincie Groningen

Noordelijk netwerk platteland van start 17 juni 2008

Op donderdag 19 juni 2008 organiseert het nieuwe noordelijke netwerk platteland een startbijeenkomst
in het Verenigingsgebouw in Veenhuizen. In de nieuwe LEADER periode die loopt van 2007 tot 2013 wordt het bestaande Leadernetwerk Noord Nederland verbreed en opgevolgd door het Netwerk Noord Nederland. Naast LEADER Actiegroepen kunnen ook andere organisaties die werken aan een vitaal platteland zoals gebiedscommissies en agrarische natuurverenigingen aan het netwerk deelnemen.

Tijdens de bijeenkomst van 19 juni in Veenhuizen zal voorzitter van de Stichting Noorderbreedte Jaap van Dijk de Noorderbreedte special over LEADER introduceren en aanbieden aan de voorzitters van de LEADER-actiegroepen uit de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe. Projectleider Peter Paul Witsen presenteert het project Dorp+ , dat is uitgevoerd door het projectbureau Belvédère. De bijeenkomst wordt afgesloten met een informeel gedeelte waarin brainstormen en netwerken centraal staat.

Het Netwerk Noord Nederland wil regionale activiteiten en actoren ondersteunen door regelmatig netwerk-activiteiten te organiseren voor plattelandswerkers uit Noord-Nederland. Mogelijke onderwerpen voor themabijeenkomsten zijn samenwerking en projectontwikkeling en
-financiering. Het netwerk is ontstaan vanuit het Europees plattelandsprogramma LEADER en is al actief sinds 2001.

Het netwerk richt zich in eerste instantie op het mobiliseren van lokale krachten, het uitwisselen van ervaringen, het bevorderen van samenwerking en op het professionaliseren van gebiedswerkers en projectontwikkelaars. Daarnaast wil het netwerk nieuwe en kansrijke initiatieven signaleren voor landbouw, dorpsontwikkeling, natuur, sociale samenhang, leefbaarheid en zeggenschap. Het noordelijk netwerk wordt ondersteund door het landelijk Netwerk Platteland.

17 juni 2008