Provincie Utrecht

Pyramide van Austerlitz na 12 jaar weer open voor publiek

16-6-2008 -

Natuurgetrouw gerestaureerd monument doet Franse Tijd herleven

Na een periode van intensieve restauratie wordt de Pyramide van Austerlitz op 19 juni feestelijk geopend en daarmee weer toegankelijk voor publiek. Met het gereedkomen van de trap en het bordes is de Pyramide nu na 12 jaar weer te beklimmen en kan het publiek genieten van het uitzicht over de Heuvelrug. De hellingen van de `aarden' Pyramide uit 1804 worden nog verder bekleed met graszoden. Het publiek kan zo de vorderingen van de restauratie volgen. Dat geldt ook voor het onderhoud, want de Pyramide zal als levend monument blijvend goed onderhouden moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan het vele maaien van de getrapte graszoden.

De stichting Pyramide van Austerlitz en de provincie Utrecht hebben zich ingespannen om er een duurzaam monument van te maken, dat wil zeggen dat ook de geschiedenis van de Pyramide beleefd kan worden op en rond het monument. In het geheel gerestaureerde koetshuis, dat ook op 19 juni wordt geopend, gaat de Franse Tijd (1795-1813) herleven in een audiovisuele presentatie en vertellen gidsen de verhalen. Het komende jaar wordt verder gewerkt om hiervan een ware attractie te maken.

Tijdens de opening wordt de geschiedenis in boekvorm aangeboden aan een schoolklas uit Austerlitz. Andere scholen zijn vanaf 19 juni van harte welkom.
De Pyramide biedt een prachtige gelegenheid voor een dagje uit, er is een restaurant met speeltuin, waarbij ook het koetshuis ligt. Na een kijkje in het koetshuis is de bezoeker geheel klaar voor de klim in Franse sfeer. Een bezoek kost 2,50 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor groepen is de entree EUR 5,- per persoon; daarbij is een rondleiding inbegrepen. Op maat zijn speciale arrangementen mogelijk.

Ontstaan van de Pyramide in de Franse Tijd (1795-1813) De Pyramide ligt midden in Nederland,verscholen in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een merkwaardige heuvel met een obelisk erop. Deze heuvel had oorspronkelijk de vorm van een Egyptische piramide en werd in 1804 opgeworpen door Franse en Nederlandse soldaten die hier hun tentenkamp hadden. Het idee kwam van hun opperbevelhebber, de Franse generaal Marmont. Zijn inspiratie waren de piramides van Gizeh die hij tijdens een veldtocht met Napoleon in 1798 had gezien en bestudeerd. Hij wilde met deze aarden piramide, die toen voorzien was van een houten obelisk, de komende eeuwen de herinnering levend houden aan het verblijf van zijn 18.000 man sterke legermacht hier. Bovendien moest het een gedenkteken zijn aan de grote daden die Napoleon Bonaparte had verricht. In 1806 gaf zijn broer, Lodewijk Napoleon, die toen koning van ons land was, het monument de naam `Pyramide van Austerlitz', genoemd naar de slag bij Austerlitz in het huidige Tjechië.

Historie van de 19e eeuw tot aan de eerste restauratie Tot ver in de negentiende eeuw stond de Pyramide van Austerlitz als een bijzonder baken in het open heidelandschap. Gelegen op één van de hoogste punten van de Utrechtse Heuvelrug had men van hieruit een weids uitzicht tot ver in de omtrek. Als een gestileerde berg in het vlakke Hollandse landschap was het een geliefd onderwerp voor landschapsschilders.
Bij een restauratie van honderd jaar geleden kreeg de Pyramide een nieuwe obelisk van steen, maar van herstel van de Pyramide zelf was toen nauwelijks sprake. Tientallen jaren was de Pyramide een toeristische attractie van de eerste orde en voor generaties kinderen was het een geliefd schoolreisje. Maar door de toenemende begroeiing verdween het monument onder de struiken en de bomen.

Recente restauraties
In 2004 is de sterk in verval geraakte Pyramide opnieuw hersteld. Voor het eerst in vele jaren werd het monument weer zichtbaar door in een ruime cirkel eromheen alle bomen te kappen. De oorspronkelijke droge gracht werd hersteld en kreeg een haag als natuurlijke bescherming. De Pyramide zelf kreeg het oude trapprofiel weer terug met gestapelde graszoden. Er werd een nieuwe trap geplaatst en de vier gedenkstenen met de originele Franse teksten, die ooit aan de voet van de Pyramide stonden, werden opnieuw in hardsteen vervaardigd.

Participanten en financiers
Dit alles gebeurde op initiatief van de provincie Utrecht, in samenwerking met het Landgoed
Den Treek en de gemeente Woudenberg. Met het Prins Bernard Cultuurfonds en de rijksoverheid brachten zij de nodige gelden bij elkaar. Speciaal voor dit doel werd de Stichting Pyramide van Austerlitz opgericht.
Na diverse onderzoeken werd besloten om de hellingen te herstellen en de verzakte trap te vervangen. Geaccepteerd werd dat de Pyramide een `levend' monument is dat steeds onderhouden zal moeten worden. De provincie financierde niet alleen deze nieuwe herstellingen, maar zorgde ook dat er een nieuw bezoekerscentrum kwam in het oude koetshuis, dat hoort bij de uitspanning aan de provinciale weg. In dit centrum wordt de Franse Tijd (1795-1813) als belangrijke periode uit onze vaderlandse geschiedenis belicht met de Pyramide als belangrijkste tastbare herinnering.

De Franse Tijd
De Franse Tijd begint in 1795 met de vlucht van stadhouder Willem V naar Engeland. Hij kreeg de schuld van de desastreus verlopen Vierde Engelse Oorlog (1780 - 1784) en het volledig stilvallen van de handel. Kort voor zijn vlucht hadden de Franse troepen van generaal Pichegru samen met een legioen uitgeweken patriotten de Republiek bezet. Achttien jaar lang, tot de bevrijding door de Russen en de Pruisen in november 1813, bleven de Fransen in ons land. Deze Franse Tijd bestaat uit drie episodes: de Bataafse Republiek, Koninkrijk Holland en de Inlijving bij het Eerste Franse Keizerrijk. Deze periode werd enerzijds gezien als bezetting, maar heeft ook goede dingen gebracht, zoals meer democratisering door de Franse Verlichting. Voor die tijd waren velen nog onderworpen aan de adel of de kerk. Lodewijk Napoleon was de eerste koning van Holland, geïnstalleerd door zijn broer, de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Deze liet hem ook bij ons de dienstplicht invoeren, waaruit de burgerlijke stand is ontstaan. En geleidelijk ontstonden zo meer burgerrechten en het begin van ons parlementaire stelsel.
Stadhouder Willem V onderhandelde verder vanuit Engeland met Napoleon Bonaparte. Hij wilde zijn land terug. Dit leidde uiteindelijk tot het Koninkrijk der Nederlanden, onder leiding van zijn zoon als Koning Willem I.

Het vervolg in het Koetshuis
In het koetshuis is een audiovisuele presentatie te zien van de Franse Tijd en zijn er gidsen die de verhalen vertellen. In het komende jaar zal deze periode `multimediaal' beleefbaar worden gemaakt in het koetshuis. Met deze opening wordt het koetshuis daartoe ter beschikking gesteld aan een commissie, die deze diepgang in de presentatie verder gaat vormgeven. Volgend jaar zomer is deze presentatie naar verwachting klaar. Zodat jong en oud een nog mooier kijkje wordt gegund in dit hoogtepunt van onze vaderlandse geschiedenis, het 23e venster in de Canon van Nederland.

Meer informatie en boekingen voor scholen, groepen, speciale arrangementen via de website www.defransetijd.nl.

Meer informatie: Marja van Buuren, telefoon 030 258 35 39