Gemeente Enschede

Het mysterie van de Zweringbeek

Op donderdag 19 juni om 10.00 uur wordt op feestelijke wijze het vernieuwde Bomenmuseum in het Zweringbeek geopend. Bij het informatiepaneel aan de Haaksbergerstraat geven Stadsdeelmanager Wim Waninge en Manager Openbare Ruimte Stadsdeelbeheer Jacques van den Hof een korte inleiding. Daarna zal de heer T. Windmulder, PvdA raadslid en voorzitter van de Stadsdeelcommissie West de openingshandeling verrichten en hiermee voor de kinderen van groep 6 van de Koningin Beatrixschool het startsein geven om te beginnen aan de spannende speurtocht "Het mysterie van de Zweringbeek"!

Wat is een Bomenmuseum?
Op 18 mei 2004 werd in stadsdeel West het Bomenmuseum geopend. Deze wandelroute langs bijzondere boomsoorten is de afgelopen maanden in een geheel nieuw jasje gestoken en onderdeel geworden van Enschede Buitensporig, het nieuwe netwerk van beleefpaden. Het Bomenmuseum is nieuwe markeringsborden, twee informatiepanelen en een spannend speurpad voor de basisscholen rijker. Wie meer wil weten over de bomen langs het Bomenmuseum kan op www.enschedebuitensporig.nl een routekaart en informatie over de bomen downloaden. Bij iedere boom in het Zweringbeekpark vindt de bezoeker bovendien groene bordjes met daarop de naam van de boom. De wandeling van 3,5 kilometer lang voert door de wijken Stevenfenne, Ruwenbos, Boswinkel en Stadsveld.

Bijzondere bomen
Bomen behoren tot de oudste levensvormen op aarde. Zij speelden vroeger een rol in de rechtspraak, als genezer, als wonderboom en als heilige boom. Tegenwoordig hebben veel mensen hun band met bomen verloren en zien ze slechts als houtleveranciers of als aankleding van het landschap. Het Bomenmuseum aan de Zweringbeek bevat maar liefst 41 bijzondere boomsoorten. Onlangs is het Bomenmuseum uitgebreid en NatuurEducatie van de gemeente Enschede heeft een educatieve route voor de bovenbouw van alle basisscholen ontwikkeld, die de kinderen met een rugzakje en een fraaie rolkaart door het Bomenmuseum voert. Joke Kwekkeboom van ontwerpstudio beeld-vorm ontwierp speciaal voor deze speurtocht de spannende boomnimf Dryada die de kinderen meeneemt en ze een aantal opdrachten aanbiedt.

Het mysterie van de Zweringbeek
De 18 leerlingen van groep 6 van de Koningin Beatrixschool gaan als eerste groep de educatieve speurtocht voor kinderen van 10 - 12 jaar uitvoeren. Ze kunnen met de juiste antwoorden de code van het mysterie van de Zweringbeek kraken en via deze code kunnen ze het spannende verhaal van de Zweringbeek en het Bomenmuseum openen op de site van NatuurEducatie op www.enschede.nl. Een van de vragen die de kinderen tijdens de speurtocht mogen beantwoorden gaat over de Zweringbeek: "Je ziet hier duidelijk dat de Zweringbeek geen kaarsrechte beek is. Er zitten allemaal bochten in; zulke bochten heten "meanders". Waarom is de beek op deze manier aangelegd?"

13 juni 2008