Koningin reikt Zilveren Anjers uit
26/05/2008 15:06
Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds
Amsterdam, 26 mei 2007. Hare Majesteit de Koningin reikt donderdag 19 juni in Paleis Noordeinde de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit.
Dit jaar is de onderscheiding toegekend aan Elis Juliana, Loek Dijkman, Cees Dekker, Hein van der Bruggen en Gerrit Hasendonckx.
De Zilveren Anjer wordt sinds 1950 jaarlijks toegekend aan personen die zich vrijwillig en onbetaald hebben ingezet voor de cultuur of het natuurbehoud in Nederland of de Nederlandse Antillen en Aruba. Prins Bernhard heeft tot zijn overlijden in 2004 de onderscheidingen uitgereikt. In 2005 heeft Koningin Beatrix deze taak overgenomen.
Elis Juliana (Curacao, 1927) uit Curacao
Zet zich al tientallen jaren voor het cultuurbehoud op Cura(cc)ao. Hij heeft verhalen van oude Antillianen vastgelegd, kunst- en gebruiksvoorwerpen uit het verleden verzameld, en de kennis over en het bespelen van oude Cura(cc)aose muziekinstrumenten nieuw leven ingeblazen.
Loek Dijkman (Velsen, 1942) uit Leiden
Spant zich al zo'n twintig jaar in voor het totstandkomen van projecten op cultureel terrein. Het Orgelpark in Amsterdam en beeldengalerij Het Depot in Wageningen zijn daarvan aansprekende voorbeelden. Daarnaast zet hij zich in voor de restauratie en het behoud van molens.
Cees Dekker (Smitshoek, 1946) uit Obdam
Zet zich al meer dan dertig jaar in voor het behoud van varend en industrieel erfgoed. Stond aan de wieg van de Federatie Oud-Nederlandse Vaartuigen en het Nationaal Register Varende Monumenten en bemoeide zich intensief met De Stichting Industrieel Erfgoed Hoogovens.
Hein van der Bruggen (Maasniel, 1949) uit Roermond
Is al ruim dertig bezig met het laten vastleggen van historisch belangrijke gebeurtenissen in Roermond en omgeving en van levens van opmerkelijke Roermondenaren. Zelf schrijft hij over de meest uiteenlopende onderwerpen, die vaak ook buiten de landsgrenzen worden opgemerkt.
Gerrit Hasendonckx (Lier, België, 1952) uit Kinrooi, België
Is de oprichter van en drijvende kracht achter de Werkgroep Archeologie van de scholengemeenschap Philips van Horne in Weert. Via de werkgroep heeft hij dertig jaar lang jongeren kennis over en liefde voor de archeologie bijgebracht.