KPN NV
Gratis kinderbrowser MyBee laat kinderen slimmer surfen
Datum
18 juni 2008
Nummer
041
Op initiatief van KPN en Ouders Online heeft Stichting Mijn Kind Online een nieuwe, gratis kinderbrowser ontwikkeld, MyBee. Het vernieuwende aan deze web 2.0-kinderbrowser is dat ouders gebruik maken van elkaars kennis en ervaring. Zodra ze een site voorzien van een leeftijdsadvies, wordt dat voor andere ouders zichtbaar en bruikbaar. MyBee is woensdag gelanceerd in Madurodam in Den Haag door kinderen van basisschool De Brandaris in Hoofddorp: zij werkten mee aan de ontwikkeling van de browser.
De websites die kinderen via MyBee kunnen bezoeken, zijn toegankelijk gemaakt doordat ze op een zogenaamde witte lijst gezet zijn. Dat betekent dat er geen andere websites bezocht kunnen worden dan de sites die op die lijst staan. Ouders kunnen zelf ook sites toegankelijk maken via MyBee. In de MyBee hoort bij elke website een minimale leeftijd: een kind van 5 jaar krijgt geen websites te zien waar een oudere leeftijd bij hoort.
MyBee wordt onderhouden door een redactie. Deze beoordeelt ook sites die door ouders zelf aangemeld worden, zodat die eventueel ook op de openbare witte lijst te zien zijn. Ouders hebben zelf optimaal controle over waar hun eigen kinderen naartoe kunnen. Ze kunnen zelf een eigen leeftijdsoordeel aan sites geven dat afwijkt van het oordeel van de redactie, en nieuwe websites toevoegen.
MyBee is geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar en aantrekkelijk voor kinderen tot elf jaar: elke leeftijd heeft zijn eigen MyBee. De kinderen die aan de ontwikkeling hebben bijgedragen, beschouwen de browser als een handige tool waarmee ze de leukste sites op een rij krijgen en sites zien die ze nog niet kenden. Ze zien MyBee niet als beperking maar als verruiming van hun internetmogelijkheden.
MyBee, de eerste web 2.0-kinderbrowser, kan gratis worden gedownload van
Ouders willen een Kijkwijzer voor internet
Ouders gaven in eerder onderzoek aan dat ze graag een uitbreiding wilden van het Kijkwijzer-systeem naar internet, maar dat is erg moeilijk te realiseren. Bovendien is er een wildgroei aan websites voor kinderen, en geldt voor internet meer dan voor andere media, dat het belangrijker is om te weten waar ze nu veilig wél naartoe kunnen in plaats van waar niet. Zo is een gemiddelde spelletjeswebsite niet per se ook geschikt voor kinderen. Voor ouders is het dus moeilijker dan ooit om te weten waar je het goede kinderaanbod kunt vinden: wat is geschikt voor jouw kind, afhankelijk van zijn of haar leeftijd en interesse?
Ouders helpen elkaar
Mijn Kind Online sluit aan bij de behoefte van ouders, door hen te helpen met waar ze goed in zijn: zelf hun kinderen op te voeden. MyBee maakt een eerste selectie van websites voor kinderen tot 11 jaar, maar stelt ouders vervolgens in staat gebruik te maken van elkaars ervaringen. Hoe meer ouders gebruik maken van MyBee, hoe slimmer het systeem is: ze tippen elkaar automatisch de nieuwe, goede sites, met een bijbehorend leeftijdadvies.
De kinderbrowser MyBee geeft ouders wat ze willen: een soort Kijkwijzer op internet, maar dan net een beetje anders, omdat ouders zélf het systeem mediawijs maken. Een deskundige redactie doet mee, op basis van criteria voor goede kindersites die eerder door de Europese Unie als best practise werden aangemerkt. Maar uiteindelijk houden ouders altijd zelf het laatste woord: zij weten tenslotte zelf het beste wat goed is voor hun eigen kinderen.
Timer
MyBee is een schil over Internet Explorer en is ontwikkeld voor Windows. Mensen met een Mac of Linux bijvoorbeeld, kunnen MyBee nog niet gebruiken. Bij voldoende belangstelling zal een extra versie van MyBee worden gemaakt. Stichting Mijn Kind Online bood eerder al TimeSlot aan, timer-software waarmee ouders de computertijd van hun kinderen kunnen bepalen en controleren.
Dankzij een financiële bijdrage van KPN is de kinderbrowser voor alle ouders gratis. Ook TimeSlot is gratis.
Over stichting Mijn Kind Online
Mijn Kind Online is een onafhankelijk werkend expertisecentrum jeugd en media dat voortkomt uit een samenwerking tussen KPN en Ouders Online. Speerpunten van deze stichting is media-opvoeding en kwaliteit van media voor kinderen.
In mei van dit jaar publiceerde stichting Mijn Kind Online met 2C Usability het rapport Klik en Klaar een onderzoek naar surfgedrag en usability bij kinderen . Dat gaf aan dat veel kinder-sites hun gebruikersvriendelijkheid kunnen verbeteren. In januari kwam Mijn Kind Online met het dossier Gratis! (maar niet heus) over digitale kindermarketing. Uit dat rapport bleek dat kinderen op kinderwebsites veelvuldig met misleidende reclame worden geconfronteerd. Vorig jaar leidde publicaties van Mijn Kind Online tot kamervragen over misleidende ringtone-reclames en aanpassing van de SMS-gedragscode. Om kwaliteit voor kinderen te huldigen, organiseert Mijn Kind Online jaarlijks de Gouden @penstaart, verkiezing van beste kinder-website van het jaar. Trekkers van de stichting zijn Remco Pijpers en Justine Pardoen. Van laatstgenoemde is net het boek Uw kind op Internet verschenen.
Voor vragen kunt u contact opnemen met Mijn Kind Online, Remco Pijpers, telefoonnummer: 06 51436711.
Foto s van de bijeenkomst vindt u op: http://www.presslink.nl/mybee