Ingezonden persbericht

Universele bril voor miljoenen slechtzienden in ontwikkelingslanden
Uitvinding VUmc in laatste fase van ontwikkeling

Veessen, 18 juni 2008 - Na jaren van zorgvuldige ontwikkeling presenteren het VU medisch centrum (VUmc) Amsterdam en d.o.b foundation U-Specs, de universele bril die een eind moet maken aan slechtziendheid in ontwikkelingslanden. U-Specs is in sterkte verstelbaar van +3 tot - 6 dioptrie, zonder tussenkomst van een oogheelkundig specialist, opticien of meetapparatuur. De bril biedt hiermee een oplossing voor meer dan 150 miljoen mensen die wereldwijd kampen met slechtziendheid door ongecorrigeerde oogafwijkingen of slechte toegang tot oogzorg. U-Specs zal in de ontwikkelingslanden zelf in productie worden genomen en door een netwerk van lokale organisaties en ondernemers worden gedistribueerd. Op die manier stimuleert U-Specs duurzame, economische ontwikkeling en lokaal ondernemersschap in ontwikkelingslanden.

U-Specs is een toepassing op de aloude lenstechniek van Alvarez. Dr. Rob van der Heijde, klinisch fysicus verbonden aan het VUmc Amsterdam, kwam op het idee om deze techniek in te zetten als oplossing voor slechtziendheid door ontoereikende oogzorg in ontwikkelingslanden. U-Specs bestaat uit twee lensdelen, waarvan het achterste kan worden opengeklapt om de lenzen beter te kunnen schoonmaken. Door deze achterlens, door middel van een draaibaar boutje, verticaal te verschuiven ten opzichte van de voorlens, is de bril in sterkte verstelbaar. Tussenkomst van een oogheelkundig specialist of opticien en gebruik van dure meetapparatuur is niet nodig. Voor kinderen is er een bril voor bijzienden en voor volwassenen één voor verzienden. U-Specs heeft hiermee een bereik van in totaal -6 tot +3 dioptrie; dit voldoet voor circa 90% van alle refractieafwijkingen.

U-Specs biedt een oplossing voor een schrijnend probleem. Wereldwijd zijn er meer dan 150 miljoen mensen die slecht zien door ongecorrigeerde oogafwijkingen. Met alle gevolgen van dien. Slechtzienden zijn veelal hulpbehoevend en leven in armoede, onderwijs volgen is moeilijk en de sociale en economische ontwikkeling blijft achter.

Om bij te dragen aan duurzame, economische ontwikkeling, zal U-Specs uiteindelijk in de ontwikkelingslanden zelf worden geproduceerd en geassembleerd en door lokale ondernemers worden gedistribueerd. Op die manier kan de bril voor slechts enkele euro's aan de doelgroep worden aangeboden én wordt de lokale economie gestimuleerd. Projectleider Sjoerd Hannema van d.o.b foundation licht toe: "Kleine, lokale ondernemers worden, na een korte maar zorgvuldige training, in staat gesteld om de brillen aan te meten en te verkopen, eventueel ondersteund door microkredieten. We willen zo een duurzaam business model creëren, in plaats van afhankelijkheid van vrijwilligers en giften"

Na zorgvuldige ontwikkeling door een netwerk van verschillende professionele partners, staat U-Specs aan de vooravond van uitrol in de praktijk. Deze zomer wordt een honderdtal brillen in India en Guatemala onderworpen aan een gebruikerstest. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met lokale oogziekenhuizen. Zodra de gebruikerstest succesvol is afgerond, worden de brillen in grotere getale in productie genomen en wereldwijd gedistribueerd. U-Specs wordt allereerst ingezet voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 14 jaar. Alleen al in India kampen miljoenen kinderen in die leeftijdscategorie met slechtziendheidproblemen.

Over U-Specs
U-Specs, ofwel Universal Spectacles, is een in sterkte verstelbare, betaalbare bril die wordt ingezet om slechtziendheid door ongecorrigeerde oogafwijkingen in ontwikkelingslanden op te lossen. De bril kan, met behulp van een aanmeetprotocol en na een korte training, door de distributeur worden ingesteld zonder tussenkomst van een oogheelkundig specialist of meetapparatuur. Om bij te dragen aan duurzame, economische ontwikkeling, wordt U-Specs in de ontwikkelingslanden zelf geproduceerd en gedistribueerd door lokale ondernemers.
U-Specs is een uitvinding van VU medisch centrum Amsterdam (www.VUmc.nl). Sinds 2005 ondersteunt d.o.b foundation (zie www.dobfoundation.nl) het project om de bril geschikt te maken voor massaproductie en distributie. U-Specs wordt tevens gesteund door Vision 2020, een programma van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) tegen slechtziendheid, en is tot stand gekomen dankzij de inzet van partners als Philip DAP, Pezy Development, VDL-ETG en HTPTooling. Zie ook www.u-specs.nl.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie en beeldmateriaal:

Stassen Communicatie
Jente van Haeften
T: 030-6930664
M: 06-12968262
E: jente@stassencommunicatie.nl

Bronvermelding foto: Lucy Lambriex