Erasmus MC


---

Promovendus ontwikkelt scorelijst ontwenningsverschijnselen...

Voor het eerst kunnen verpleegkundigen vroeg signaleren of kinderen last hebben van ontwenningsverschijnselen als ze stoppen met zware kalmerende middelen en pijnstillers. IC-verpleegkundige en onderzoeker drs. Erwin Ista heeft de Sophia Ontwenningsverschijnselen Scorelijst (SOS) ontwikkeld.

Aan de hand van de score wordt een behandelplan opgesteld om ontwenningsverschijnselen zo veel mogelijk tegen te gaan, indien nodig met methadon. Ista promoveert woensdag 18 juni.

Verzachten
Kinderen op een intensivecareafdeling (IC) zijn al ernstig ziek en moeten daarbij allerlei onaangename handelingen ondergaan, zoals het inbrengen van infusen en katheters of aangesloten worden op de beademingsmachine. Om het leed te verzachten, krijgen kinderen vaak middelen toegediend zoals midazolam, morfine en fentanyl. Een groot nadeel is dat er bij toediening langer dan één week al gevaar bestaat voor gewenning. Als de medicatie abrupt wordt gestopt of te snel wordt afgebouwd, is de kans op ontwenningsverschijnselen groot.

Bijstellen
Verplegingswetenschapper Ista heeft eerst onderzocht welke ontwenningsverschijnselen voorkomen bij ernstig zieke kinderen op een IC. Opwinding, angst, trillen, slecht slapen, hogere spierspanning, onrustige bewegingen, zweten en diarree werden het meest gezien. Deze en andere symptomen vormen de Sophia Ontwenningsverschijnselen Scorelijst. Ista heeft ook gekeken naar methoden om de werking van kalmerende middelen vast te stellen. Verpleegkundigen kunnen daarvoor heel goed de zogenaamde COMFORT-gedragschaal gebruiken, die eerder in Erasmus MC-Sophia is ontwikkeld. Aan de hand van de score kan men de dosis eventueel bijstellen. Hoe lager de dosis, des te kleiner de kans op ontwenningsverschijnselen.

Dit proefschrift toont dat goede verpleegkundige observatie aan de basis ligt van een goed behandelplan voor het comfort van ernstig zieke kinderen.

Publicatiedatum :11-06-2008