Gemeente Venlo


Jongeren aan zet in de ouderenzorg succesvol

18-6-2008

Venlo is een jaar geleden gestart met het project Jongeren aan Zet in de Ouderenzorg. In totaal hebben 22 jongeren zonder startkwalificatie een oriëntatieprogramma gevolgd bij de Zorggroep Noord-Limburg. Vanwege het succes wordt het project volgend jaar voortgezet.

Het project is bedoeld om jongeren zonder startkwalificatie tot 23 jaar een werkervaringsplaats te bieden in de ouderenzorg en hen te voorzien van een startpositie op de arbeidsmarkt. In het eerste jaar hebben 22 jongeren meegedaan aan het project, van hen kwamen er zestien uit Venlo. Na het volgen van het oriëntatieprogramma hebben zestien jongeren besloten om een opleiding in de zorg te gaan volgen. Zes deelnemers zijn voortijdig gestopt met het project.

Vanwege de positieve resultaten en enthousiaste reacties van zowel de jongeren als de medewerkers van de Zorggroep hebben de gemeente Venlo en Zorggroep Noord-Limburg besloten om het project volgend jaar voort te zetten. Er hebben zich inmiddels negen potentiële kandidaten gemeld.

Ik ben erg tevreden met de resultaten van het eerste jaar van dit project, aldus wethouder Ramon Testroote (Werk & Inkomen). De jongeren hebben deze kans met beide handen aangegrepen, en de medewerkers van de Zorggroep waren enthousiast om de jongeren op hun afdeling te begeleiden. En op deze manier mogelijk toekomstige collegas binnen te halen.

Verbeterpunten
Uit de evaluatie blijkt dat het project voor meer jongeren dan de beoogde doelgroep interessant is. Aanvankelijk ging het alleen om jongeren tot 23 jaar die niet uitkeringsgerechtigd zijn. Het komende jaar kunnen jongeren tot 27 jaar die niet uitkeringsgerechtigd zijn of die een WWB-uitkering hebben aan het project deelnemen. Daarnaast zal Zorggroep Noord-Limburg de komende periode het project ook onder de aandacht brengen bij andere zorginstellingen.

Jongeren aan Zet in de Ouderenzorg
Het vinden van gekwalificeerd personeel in de zorg wordt in de nabije toekomst voor verpleeg- en verzorgingshuizen een knelpunt, mede gezien de toenemende vergrijzing. Tegelijkertijd hebben relatief veel jongeren geen startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. Met het project Jongeren aan Zet in de Ouderenzorg worden jongeren zonder startkwalificatie en werkgevers op gestuurde, gestructureerde wijze met elkaar in contact gebracht. De jongeren doorlopen een traject van twee maal drie maanden op het gebied van bijvoorbeeld de horeca, receptie, huiskameractiviteiten, licht administratief werk of de technische dienst.

Doelgroep zijn jongeren die zijn uitgevallen uit het schoolsysteem of op een andere manier de aansluiting op de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding hebben gemist. Op de werkervaringsplaats wordt maatwerk geboden per jongere: van belang is dat de jongere kan kennismaken met de echte praktijk van het werken in de ouderenzorg én dat zij de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen.