Gemeente 's-Hertogenbosch

18-06-2008
'Keuzes subsidies weinig gebaseerd op inhoud'

Rekenkamercommissie onderzocht subsidiepraktijk bij sport en cultuur

De Rekenkamercommissie 's-Hertogenbosch heeft onderzoek verricht naar de subsidiepraktijk op het gebied van sport en cultuur binnen de gemeente. De Rekenkamercommissie concludeert dat de subsidies op deze terreinen vaak worden verleend zonder dat daar een inhoudelijke keuze aan ten grondslag ligt. De maatschappelijke effecten van deze subsidies worden niet systematisch onderzocht en niet gebruikt bij de toekenning. Subsidieverlening bij sport en cultuur gebeurt `op de automatische piloot'. Het eindrapport is aangeboden aan de gemeenteraad.

Onderzoek `Subsidies: kiezen en (ver)delen'
De Rekenkamercommissie heeft onderzocht in hoeverre de keuzes en beslissingen op het gebied van subsidies zijn gebaseerd op inhoudelijk beleid (sportbeleid, cultuurbeleid). Ook is bekeken of verenigingen en instellingen zich verantwoorden over de verkregen subsidies en of deze verantwoording een rol speelt bij de verstrekking van subsidies daarna. Tot slot heeft de commissie onderzocht of de gemeenteraad voldoende mogelijkheden heeft om besluiten te kunnen nemen over subsidies.

Conclusies en aanbevelingen
De Rekenkamercommissie concludeert dat de subsidieverlening bij sport en cultuur niet is gebaseerd op duidelijke inhoudelijke beleidskeuzes. Bij cultuur is er meer samenhang tussen subsidieverstrekking en beleid, dan bij sport. Uit het onderzoek blijkt verder dat verant­ woording door de instellingen en verenigingen over toegekende subsidies, niet wordt gebruikt voor (bijstelling van) beleid. Ook de besluiten die de gemeenteraad neemt over het subsidiestelsel zijn niet gebaseerd op verantwoordingsgegevens. Er is weinig controle op de gegevens die verenigingen bij de aanvraag aanleveren. De Algemene Subsidieverordening, die de basis is voor alle subsidieverstrekkingen, en de deelverordeningen op het gebied van sport en cultuur zijn niet flexibel genoeg om wijzigingen in beleid te kunnen opvangen. De Rekenkamercommissie trekt de conclusie dat het subsidiestelsel en het inhoudelijke beleid op het gebied van sport en cultuur twee los van elkaar opererende systemen zijn.
Er wordt niet regelmatig (apart) geëvalueerd wat de effecten zijn van het subsidiebeleid. Bestaande evaluaties zijn gedateerd. De Algemene Wet Bestuursrecht schrijft voor dat eenmaal in de vijf jaar de effecten en doelstellingen van subsidies geëvalueerd moeten worden.

De Rekenkamercommissie doet de aanbeveling bij subsidieverstrekking meer keuzes te maken en deze te baseren op het beleid voor - in dit geval - sport en cultuur. `Automatische besluitvorming' over subsidies, dus zonder échte keuzes door het college, moet worden vermeden. Maar ook op gemeenteraadsniveau moet worden gekozen. Dit betekent volgens de Rekenkamercommissie dat het college en de raad over informatie moeten beschikken die keuzes mogelijk maken: verantwoordingsinformatie en informatie over effecten van subsidies. De Rekenkamercommissie beveelt verder aan om meer werk te maken van verantwoording over verstrekte subsidies. In een evaluatie moet vooral ook worden gekeken of de subsidies hun doel bereiken en effectief zijn. De Rekenkamercommissie adviseert het zelfstandig afleggen van verantwoording door organisaties aan het college te bevorderen. De commissie doet de aanbeveling periodiek een discussie te houden tussen gesubsidieerde organisaties en gemeenteraad.

De Rekenkamercommissie doet ook de aanbeveling om de Algemene Subsidieverordening en deelverordeningen `flexibeler' te maken, zodat andere of nieuwe beleidsaccenten (bij sport en cultuur) ook in het subsidiebeleid tot uitdrukking kunnen komen. Tot slot adviseert de commissie om subsidies niet automatisch te verlengen en om de noodzaak van langdurige afhankelijkheid van subsidies te overwegen. Ook hier is een keuzemoment nodig.

Het rapport van de Rekenkamercommissie wordt in september in de raadscommissie en gemeenteraad besproken.

Rekenkamercommissie 's-Hertogenbosch
De rekenkamercommissie is door de gemeenteraad ingesteld en onafhankelijk van het gemeentebestuur. Zij stelt zelf haar onderzoeksprogramma vast. De commissie wil met onderzoek een bijdrage leveren aan een goed functionerende gemeente. Zij richt haar onderzoek vooral op de doeltreffendheid en doelmatigheid van beleid. De Bossche rekenkamercommissie heeft speciaal aandacht voor de maatschappelijke effecten. Ook kijkt de commissie naar de mogelijkheden om de politieke sturing van de gemeenteraad te verbeteren. De rekenkamercommissie 's-Hertogenbosch bestaat uit vijf externe leden (onder wie de voorzitter) en twee raadsleden

Meer informatie
U kunt het onderzoeksrapport van de rekenkamercommissie downloaden van de website van de rekenkamercommissie.