Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT Gemeente Sittard-Geleen

Wethouder Meekels: 'Mijlpaal voor onze gemeente'

Provincie versoepelt financieel toezicht Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 17 juni 2008 ­ De Provincie Limburg versoepelt mett ingang van 1 januari 2009 het financieel toezicht van de gemeente Sittard-Geleen. In plaats van controle vooraf (preventief) wordt achteraf (repressief) getoetst of de gemeente financieel haar zaakjes voor elkaar heeft.

,,Dit is een mijlpaal voor onze jonge gemeente,' zei wethouder Pieter Meekels (middelen) nadat het besluit van Gedeputeerde Staten bekend was geworden. ,,Het toont aan dat we financieel gezien op de goede weg zijn en dat ook deskundigen bij de provincie dat vinden.'

Sinds 1999 heeft Sittard-Geleen preventief toezicht gehad in verband met de herindeling die in 2001 haar beslag kreeg. Nadat in 2006 het rapport 'Tijd voor keuzes' verscheen, heeft het college van B&W samen met de gemeenteraad de financiële situatie van de gemeente danig kunnen verbeteren.

Aan het besluit van GS om Sittard-Geleen vanaf 2009 onder repressief toezicht te plaatsen, is een uitgebreid onderzoek vooraf gegaan. Belangrijk daarbij was dat de gemeente kon aantonen dat de reserves groot genoeg zijn om belangrijke financiële tegenvallers te kunnen opvangen. Die reserves zijn de afgelopen tijd flink verhoogd om aan de provinciale eisen te kunnen voldoen. Bovendien heeft Sittard-Geleen nu een structureel sluitende meerjarenbegroting en is de interne bedrijfsvoering van de gemeente flink verbeterd.

Herman Vrehen: "De Provincie en de gemeente Sittard-Geleen hebben, om de financiële positie van Sittard-Geleen te verbeteren, een traject opgestart en doorlopen gericht op een duurzame verbetering van de financiële positie. Dit heeft tot goede verbeteringen geleid. Vandaar dat Gedeputeerde Staten hebben besloten dat meerjarig repressief toezicht mogelijk is."

,,We hebben de afgelopen twee jaar duidelijke keuzes gemaakt en waar mogelijk geld gespaard,' aldus wethouder Meekels. ,,Daarbij was heel belangrijk dat we zicht kregen op de risico's die we lopen. Dat is dankzij een grote inspanning van de gemeentelijke organisatie gelukt.' Meekels doelt onder andere op een groot aantal verbetermaatregelen (de zogenaamde actiekaarten), die ertoe hebben geleid dat allerlei gemeentelijke processen beter verlopen.


---