Ingezonden persbericht


Weblog van Jaap Jongejan, Voorzitter van CNV BedrijvenBond

Utrecht, 18 juni '08

Van Drees en Patroon

De commissie Bakker is met een rapport gekomen. Een jaar na uw en ons massale protest tegen de het ontslagplan (Ontslagplan de Groeten), komt de commissie met aanbevelingen hoe er meer mensen aan het werk komen.

Als eerste valt de positieve toon van de commissie op. Niet langer is het uitgangspunt: hoe kom ik zo makkelijk en goedkoop mogelijk van mijn werknemers af. Nee, het uitgangspunt is werkgelegenheid. Er zijn veel meer banen dan er werknemers zijn. Niemand hoeft in de toekomst meer aan de zijlijn te staan. Met creatieve en motiverende maatregelen, kan iedereen weer aan het werk, aldus de commissie.

Deze omslag in denken past ons. Maar na deze omslag komen we op de uitvoering en dan wordt het wel spannend. Werk is niet alleen het verdienen van inkomen en het draaiende houden van de economie. Werk levert ook meerwaarde voor mensen zelf op. Én werk is bovendien het bindmiddel voor onze samenleving. Gemotiveerde werknemers, dat is altijd ons uitgangspunt. En voor gemotiveerde mensen heb je positieve prikkels nodig.

De commissie roept dat niemand meer aan de kant mag staan en daar zijn we het helemaal mee eens. Waar we de discussie over aangaan zijn oplossingen die liggen in het verplichtende karakter en het verminderen van bijvoorbeeld de sociale zekerheid (kortere WW). We moeten meer werken om de welvaart op peil te houden. Maar goede sociale voorzieningen horen ook bij welvaart. Dus niet eerst weghalen en dan zeggen dat het op peil gehouden moet worden.

Belangrijk is het individueel participatierecht: een gegarandeerd toegangsbewijs tot betaalde arbeid. Overheid en sociale partners staan daarvoor garant. Iedereen komt aan het werk, of je nu ouder bent, niet 100% arbeidsgeschikt, of anders bent omdat je toevallig in een ander land dan Nederland geboren bent.

En dan het doorwerken tot 67 jaar. Als Drees nu geleefd had zou hij de leeftijd nooit op 65 jaar gezet hebben is een veel gehoorde opmerking. Maar als Drees nu geleefd had hij ook de leeftijd niet op 67 jaar gezet is mijn stelling. Niet iedereen is klaar met werken op 65 jaar, dat deel ik met de commissie Bakker. Maar tegelijkertijd kan ook niet iedereen tot 65 doorwerken, laat staan 67 jaar. Als Drees nu geleefd had, had hij wellicht gezegd. Staatspensioen is voor diegene die na 40 jaar hard werken zelf niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De notaris kan tot 70 jaar verder en de stratenmaker tot 60. En laat nou die laatste het staatspensioen het hardste nodig hebben!

Er is door de commissie Bakker een voorzet gegeven hoe het anders kan, maar in de uitvoering vallen ze vaak terug in oude patronen. De CNV BedrijvenBond wil graag met de leden bespreken hoe het anders kan met nieuwe oplossingen en niet met oude patronen. Wordt vervolgd.

Jaap Jongejan


---