Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 18 juni 2008

"EU moet aandringen op naleving mensenrechten in relatie met Israël"

Een coalitie van vijftien internationale organisaties, waaronder het Nederlandse United Civilians for Peace, is diep teleurgesteld over de verklaring van de Europese Unie over de EU-Israël Associatieraad van afgelopen maandag, 16 juni. Hierin geeft de EU aan de relaties met Israël te willen uitbreiden. Dat in deze verklaring geen nadruk wordt gelegd op de verbetering van de situatie in de bezette Palestijnse gebieden, is een gemiste kans en betreurenswaardig.

De coalitie van organisaties is verontwaardigd over de uitkomst van deze EU-Israël Associatieraad omdat de EU de weg vrij maakt voor uitbreiding van de relaties met Israël, zonder te spreken over de beëindiging van de humanitaire crisis in de Gazastrook. Ook het respect voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden en Israël zelf heeft geen aandacht gekregen. Dit is te betreuren, aldus de vijftien organisaties waaronder Cordaid, ICCO, Kerk in Actie, Oxfam International en United Civilians for Peace.

De coalitie benadrukt dat de EU het uitbreidingsproces moet gebruiken om bij Israël aan te dringen op respect voor het internationaal humanitair recht. Bij toekomstige onderhandelingen, waarbij de details van de uitbreiding vastgelegd zullen worden, moet de EU dan ook een sterke en duidelijke positie innemen over mensenrechtenkwesties en grotere prioriteit geven aan de verbetering van de situatie in de bezette Palestijnse gebieden. Eveneens moet voorkomen worden dat de voordelen van de wederzijdse samenwerking onrechtmatig uitgebreid worden naar de Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse Gebieden.

De coalitie bestaat uit de volgende organisaties: Broederlijk Delen (België), CAFOD (Groot-Brittanië), CARE International (Oostenrijk), CARE International (Groot-Brittanië), CCFD (Frankrijk), Christian Aid (Groot-Brittanië & Ierland), Cordaid (Nederland), Diakonia (Zweden), Euromediterranean Human Rights Network, ICCO (Nederland), Kerk in Actie (Nederland), Oxfam International, Trocaire (Ierland), United Civilians for Peace (Nederland).



Ingezonden persbericht