Bve Raad
WRR: schooluitval maatschappelijk probleem
WRR: schooluitval maatschappelijk probleem
De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid doet onderzoek naar schooluitval. Het uiteindelijke rapport wordt voor Prinsjesdag gepresenteerd, maar nu al doet Pieter Winsemius, lid van de raad, in het Financieele Dagblad vandaag een aantal uitspraken over de uitkomsten van het onderzoek. Belangrijkste conclusie: schooluitval is niet het probleem van de scholen maar van de maatschappij. Deze conclusie sluit naadloos aan bij het standpunt dat Jan van Zijl, als voorzitter van de MBO Raad, en vele bestuurders uit het mbo uitdragen. Het mag dan ook niet van scholen verlangd worden dat zij alleen verantwoordelijk worden gehouden voor het terugdringen van schooluitval.
De oplossing voor structurele aanpak van schooluitval ligt in een geïntegreerde aanpak van alle betrokken partijen, met ruimte voor ieders specifieke inbreng. Een school is er primair om onderwijs te geven. Mocht van onderwijsinstellingen een andere, meer maatschappelijk sociale rol geeist worden, dan dient de overheid daarvoor budget vrij te maken. De MBO Raad voelt zich door de uitspraken van Winsemius dan ook gesterkt om krachtig te blijven inzetten op een realistische rol voor onderwijsinstellingen in de aanpak van voortijdig schoolverlaten.
Pieter Winsemius geeft in het FD ook een aanzet voor oplossingen. De groep uitvallers wordt daarbij verdeeld in drie groepen: opstappers, niet-kunners en overbelasten. De oplossingen richten zich met name op de laatste groep. Opvallendste aanbeveling is de afschaffing van de startkwalificatie. De WRR meent dat juist deze startkwalificatie voor sommige studenten een te hoge drempel is, waardoor deze contraproductief werkt. Dat past bij de stellingname van de MBO Raad dat iedereen een zo hoog mogelijk niveau dient te halen, maar dat voor sommige studenten niveau 1 het hoogst haalbare is en anderen door omstandigheden niet verder komen dan niveau 1, maar later in hun leven wel een startkwalificatie of hoger halen. De MBO Raad en de mbo-instellingen willen dat deze studenten niet langer worden gekwalificeerd als kansloos op de arbeidsmarkt en hoopt dan ook dat de komende aanbevelingen van de WRR op een positieve manier kunnen bijdragen aan het oplossen van voortijdig schoolverlaten in het middelbaar beroepsonderwijs.