Nummer: 185 HZ
Datum: 18 juni 2008
Fryslân introduceert nieuwe database wachtlijst jeugdzorg
De Provincie Fryslân en de Friese jeugdzorgorganisaties hebben een nieuwe database ontwikkeld om de wachtlijsten in de jeugdzorg inzichtelijker te maken. De database is een uniek systeem om een duidelijk, eenduidig en compleet beeld te krijgen van jongeren die wachten op een vorm van jeugdzorg uit de gehele keten. Daarmee willen de ketenpartners zorgen dat de zorgverlening efficiënter verloopt en beter op elkaar afgestemd wordt. Fryslân is de eerste provincie waar een database in deze vorm ontwikkeld werd. De database is woensdag 18 juni getoond.
Er is landelijk veel discussie over de hoogte maar ook de betekenis van de wachtlijsten in de jeugdzorg. In Fryslân is de afgelopen jaren veel energie gestoken in het krijgen van grip op de wachtlijstenproblematiek in de jeugdzorg. De gezamenlijke partijen hebben het wachtlijstprobleem zo integraal mogelijk benaderd met als uitgangspunt: weten wat je moet meten van de jeugdige in de keten.
De nieuwe database vormt één vindplaats voor de wachtlijstgegevens in de jeugdzorg. Door de samenwerking van de verschillende organisaties komen alle gegevens samen en kunnen relaties tussen factoren in beeld worden gebracht. De betekenis van de data wordt uitgelegd en de plek van de meting is voor iedereen inzichtelijk. Op basis daarvan kunnen zorgverleners uit verschillende sectoren onderling in overleg treden. De provincie Fryslân investeert hiermee samen met de ketenpartners in een brede aanpak en een structurele oplossing van het huidige wachtlijstenprobleem.
Het wachtlijstenprobleem
Wanneer je als jongere in de jeugdzorg terecht komt, dan val je onder de Wet op de Jeugdzorg. Daarnaast is er nog AWBZ-gefinancierde jeugdzorg, die weer onder andere regels valt. De wet en regelgeving legt vast hoe lang de verschillende trajecten in het jeugdzorgtraject mogen duren. Denk aan diagnose, behandeling, in zorg komen, etcetera. Duurt dat langer dan in de wet is vastgelegd, dan kom je op een wachtlijst. Dat kan op verschillende momenten gebeuren, afhankelijk van de vorm van zorg.
In Nederland wachten heel wat jeugdigen op de start van hun zorg of op de volgende stap in het traject. Kort gezegd komt het wachtlijstenprobleem hierop neer: we hebben heel veel gegevens, maar we weten te weinig. Dat komt onder andere door het grote aantal betrokken organisaties en het aantal vormen van zorg.
Recentelijk gaat alle aandacht uit naar de wachtlijst waarbij de jeugdige na ontvangst van het zogenaamde indicatiebesluit - de vaststelling van behoefte aan en recht op jeugdzorg - na negen weken nog niet aan de behandeling is begonnen. Er zijn echter veel meer mogelijke wachtmomenten. In de database worden die inzichtelijk gemaakt en worden de onderlinge relaties weergegeven.
Ambitie
Fryslân heeft een hoge ambitie als het gaat om de wachtlijsten in de jeugdzorg. Eerder dit jaar gaf gedeputeerde Tineke Schokker-Strampel van onder andere Zorg en Welzijn aan dat ze de wachtlijsten helemaal weg wil werken. Zij is vol lof over de samenwerking tussen de jeugdzorgorganisaties. Schokker heeft er dan ook het volste vertrouwen in dat de nieuwe database een grote bijdrage levert aan het realiseren van haar ambities.
Organisaties
De organisaties die samen hebben gewerkt aan het realiseren van de database zijn Provincie Fryslân, Bureau Jeugdzorg Friesland, Stichting Jeugdhulp Friesland, Tjallinga Hiem, GGZ Friesland Jeugd, Centrum Indicatiestelling Zorg en het Zorgkantoor. Partoer CMO Fryslân heeft het hele traject voor de totstandkoming van de database begeleid en zorgt voor het onderhoud ervan.
Wachtlijstgegevens
De database laat de meest recente cijfers zien van de wachtmomenten in de keten. Een aantal gegevens daaruit:
. Op 1 april 2008 stonden er 64 wachtenden op de wachtlijst langer dan negen weken na afgifte van het indicatiebesluit bij het provinciaal gefinancierde jeugdzorgaanbod, de laagste stand sinds een jaar.
. Op peildatum 1 april 2008 zaten 1.486 jongeren tegelijkertijd in de provinciaal gefinancierde jeugdzorg. Dat is een stijging van maar liefst 55% ten opzichte van 2006. In totaal zijn in 2007 1960 jongeren behandeld.
. Ondanks een hoger aantal jeugdigen in zorg is het percentage wachtenden niet gestegen: 4,4% op 1 april 2006 en 4,3% op 1 april 2008 (in vergelijking met het aantal jeugdigen in zorg).
. Bij het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) wachtten op 1 april 2008 twee jongeren langer dan vijf dagen op de start van hun onderzoek. Wel wordt elke melding binnen 5 dagen aan een gedegen risicotaxatie onderworpen.
De database is te vinden op internet via www.ikpfriesland.nl onder thema Jeugd.
---- --
Provincie Friesland